Grundkurs 1 med Flinga del VI

11:50: Idag öser regnet ner men vi är ändå glada att vi sluppit regn hela veckan. Eftersom det är helg fick vi sovmorgon — 30 minuter =) Men det var ganska skönt och välbehövligt ändå.Det blev ganska sent igår så det var segt upp idag. Bara 2 öl i baren, men klockan hann passera halv två innan jag låg i sängen. Det var helt klart för sent och det straffade sig med huvudvärk och tjut i öronen periodvis.

Men dagen har ändå börjat helt ok. Första passet var teori som handlade om hundens språk och sinnen. Vi pratade om hur hundar signalerar till varandra visuellt och akustiskt med ljud. Sedan pratade vi om hundens syn, hörsel, lukt, smak och känsel. Jag tycker det är ett grymt intressant ämne både i teorin och praktiken och tycker jag är en av grundstenarna till att förstå sin hund och själv göra rätt i kommunikationen med hunden. Väldigt viktigt för oss som inte ser eftersom ögonkontakten och att se och läsa hunden är en stor bit. Då är det bra att känna till så mycket som möjligt för att kunna kompensera.

Nu precis före lunch fanns tid för ett kortare praktiskt pass. Flinga, jag och min instruktör gick då ytterligare ett varv i hinderbanan som nu var ombyggd till en mer avancerad sådan med höjdhinder för att försvåra lite för hundarna. Flinga slarvade lite med markhinder igen men alla andra hinder gick som på räls. Hon tycker verkligen hinderbana är skojigt och svänger mer än gärna in på vägen dit.

17:24: Lunchpasset var väldigt skönt. Jag åt ganska fort och gick därefter upp och la mig för att blunda en stund. Jag fick snart sällskap av min hund i sängen, men hon var alldeles för varm och tillgiven för att jag skulle kunna stå emot den här gången =) När hon la sig tätt intill med huvudet på armen smälter man liksom och det var inte svårt att somna.

Kl14 var det så dags för eftermiddagspasset som var utomhus och kallades ”upplevelsepromenad” i brist på bättre ord =) Vi gick helt enkelt en sväng och utförde lite övningar längs vägen, bland annat så kallade omkörningar där man helt enkelt får veja för människor och hundar som står stilla mitt i vägen. Det är en väldigt bra övning som lär våra hundar att människor också kan vara hinder och inte bara döda föremål.

Promenaden slutade nere på Almåsas strand där vi möttes av lite störning i form av människor som ville bjuda våra hundar på godis, tyvärr inte helt ovanligt förekommande i verkligheten.

Efter detta traskade vi tillbaka till rastplatsen där vi dels fortsatte med lite störningsövningar, människor som ville hälsa på oss och hunden, bjuda på godis eller leka. Därefter körde vi inkallning bland andra kopplade hundar och lite fotgående bland andra hundar. Väldigt nyttiga övningar. Enda tråkiga som är svårt att göra något åt är att hundarna känner oss, varandra och instruktörerna och förstår mycket väl att det är dressyr på schemat. När man kommer ut i verkligheten så brukar dessa övningar inte gå lika smärtfritt till en början, men då vet man förhoppningsvis hur man ska hantera de.

Därefter var det kaffe och macka och information från Sveriges Ledarhundsförare som kommer och informerar på alla dessa första grundkurser för att värva nya förare. Själv är jag redan medlem så informationen kändes inte så välbehövlig och dessutom flöt diskussionerna som vanligt ut lite väl vidlyftigt och drog ut på tiden lite.

Nu har vi åter stängt in oss på rummet medan regnet fortfarande öser ner och tar lite välförtjänt vila för att smälta intrycken och avleda huvudvärken. Egentligen känns det läge för en bastu före maten som idag är en tre-rättersmiddag och serveras kl19, men när jag sjönk ihop på sängen rann orken lite av. Ikväll ska det vara lite samkväm som avslutning på kursen och åtminstone nu känner jag mig lagom motiverad. Får se om det ändrar sig. Men inget mer pass står på dagens schema. Hade det inte varit så katastrofdåligt väder hade jag velat filma Flinga i hinderbanan igen nu när den blivit svårare men det får vänta tills dess om regnet upphör och hoppas det gör det innan vi far hem imorgon.

23:18: Åter på rummet och bäddar ner i sängen. Kvällen är slut och middagen var god och trevlig, för-, varm- och efterrätt och två pilsner och sedan började jag gäspa redan klockan nio =) Flinga fick sin sista rastrunda och därefter stod vi utanför ett gäng en stund och snackade. Det har slutat regna i alla fall. Nu ska vi ladda med sömn inför sista dagen på kursgård innan allvaret börjar hemma.

[tags]Ledarhund, Ledarhundar, Hund, Hundar, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Funktionshinder, Funktionshindrade, Tillgänglighet, Labrador, Labrador Retriever, Schäfer, Golden Retriever, Storpudel, Kungspudel, Synskadades Riksförbund, SRF, Hundinstruktör, Almåsa, Almåsa Konferens[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.