Föredrag om Apple och tillgänglighet

Ikväll höll jag ett föredrag om Apples iOS-plattform och dess tillgänglighet på Synskadades Riksförbund i Stockholm. Det var dags för föreningens månatliga pubkväll och några av gästerna valde att förflytta sig till föreläsningssalen och uppslutningen var riktigt bra. Tanken var att hålla på en timme eftersom man på goda grunder kunde tro att själva puben lockade, men efter två timmar löstes det hela upp och folk gick motvilligt iväg så det var riktigt roligt!

Det här med pekskärmstelefoner har ju blivit precis hur stort som helst de senaste två åren och många av de klassiska modellerna med knappar har försvunnit. Av dem som dessutom går att anpassa för synskadade, finns bara en eller två modeller kvar. Så det är inte märkligt att gruppen av användare är nyfikna och lite oroliga inför framtidens telefoner.

Men som jag visade idag finns i nuläget verkligen ingenting att oroa sig för när det gäller Apples plattform. Tillgängligheten man bygger in i sitt operativsystem både för mobila och mediaenheter och även i sina Mac-datorer är inget halvhjärtat försök för att man måste eller borde. Det är ett fullfjädrat 100-procentigt stöd som verkligen inte utelämnar en synskadad användare från särskilt många funktioner.

Kvällens höjdpunkt var nog ändå när jag tillfrågades om röststyrningsfunktionen Siri. Den är ju ännu så länge enbart på engelska men jag visade några roliga och några mer seriösa saker som Siri kan prestera. Något jag själv använder regelbundet är att be Siri omvandla valuta eller måttenheter vilket är väldigt användbart.

Mitt fokus under dessa föreläsningar är inte bara att det går att använda en mobiltelefon eller ”surfplatta” med pekskärm som synskadad, utan även hur det faktiskt också gör en hel del saker mer lätttillgängliga. Saker vi använder i vår vardag som är svårt eller omöjligt på datorerna men istället är lätt och snabbt på dessa telefoner. Att kunna konsumera nyhets- och sociala medier är bara ett exempel.

Ganska trött men nöjd är nu kvällen slut och det kändes åtminstone som en väldigt nöjd publik.

Detta var tfjärde eller femte föredraget av den här typen i år vilket är väldigt roligt! Roligt också att intresset fortfarande är så stort och att de man råder att skaffa iPhone fort verkar vara nöjda.

[tags]Apple, iPhone, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, AppleTV, Apple TV, iPod, iPad, Voiceover, Accessibility, Tillgänglighet, Skärmläsare, Funktionshindrade, Synskada, Synskadade[/tags]

Stockholm, Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.