Earthhour 2012

Så var det dags för årets upplaga av Earthhour 2012 och förberedelserna pågår för fullt. Ljus och tevatten sätts på och mys förbereds och alla är mycket noga med att ladda sina mobila enheter. Det är just det, det har alltid känts som spel för gallerierna. Ingen här hemma skulle heller drömma om att stänga av mobilen, den går ju ändå på batteri och ger inget utslag i statistiken och inte ens en sårad moder jord kan ändra våra livsvanor.

Här gör vi det mest för barnens skull. Vad gör en timme per år för jorden och för medvetenheten? Direkt när timmen är över startar vi ändå upp allt som stängs ner, statistiken över släckta städer och byggnader rullar ut i medierna och garanterat också hur mycket det kostar och påverkar elnätet att starta upp allt igen som varit avstängt en timme.

Vi tror att vi gör något och kan påverka och den lilla timme som nu ligger framför oss känns bara som om den är till för att sätta plåster på vårt dåliga samvete och invagga oss i en falsk tro att det gör skillnad. Men vad gör egentligen en av årets 8760 timmar? Operatörerna vill och kan inte släcka ner mobilnätet vilket jag både förstår och just nu i skrivandets stund är enormt tacksam över :). Kommunerna vill av förklarliga skäl inte släcka ner gatubelysning eller ens fasadbelysning överallt. För att inte tala om alla enorma datacenter, industrier och liknande som skulle förlora miljoner kronor på att stänga ner en timme.

Så frågan är om det här är rätt sätt att lösa det på. Bättre sätt att framställa energin och mer energisnåla maskiner både hos oss konsumenter och industrier, det gör skillnad. Men att få oss att förbruka mindre tror jag är försent. Vem vill börja handdiska istället för diskmaskin, handtvätta eller laga mat på gasolspis eller är det verkligen en stor vinst att börja belysa våra hem med stearinljus igen?

Nu är det 45 minuter kvar sen kör vi igång allt igen!

[tags]Earthhour, Energi, Energiförbrukning, El, Elnätet, Elförbrukning[/tags]

En kommentar till “Earthhour 2012”

  1. Timmen gör väl inte så mycket effekt. Vad jag kommer ihåg så syns den inte ens på Svenska Kraftnäts kurvor. Dessutom är ju närmast 100% av den svenskprodcerade elen koldioxidneutral, med vind-, vatten- och kärnkraft.. Men – timmen lyfter ju iallafall diskussionen varje år, vilket inte är fel.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.