Bredbandsberoendet har sina sidor

Att fasta och mobila bredband fått en väldigt central del i våra liv råder det väl knappast några tvivel om. Man kan bara studera människor på stan, på bussen eller tåget. Alla har vi näsan i mobilskärmen. Jag brukar tänka på hur samhället skulle bli om någon stor kris inträffade, så alla våra smarta mobiler inte längre hade någon kontakt med internet och våra bredband hemma slutade fungera. Någon välriktad sabotageaktion och bara bristen på bredband skulle nog starta upplopp :)

Och ikväll slutade vårt bredband från Comhem att fungera. Bara 20 minuter efter att kundtjänst för LAN-tjänster gått hem för dagen. Nu är det förvisso söndag så man borde kunna överleva till i morgon kl9 innan man kan felanmäla.

För mig är det inget problem. Jag bara slår av trådlöst nätverk i min iPhone och surfar vidare via 3G. Men andra enheter i huset som inte har den möjligheten blir näst intill oanvändbara. Barnen tänkte att de kunde fortsätta spela spel, men de tre spelen som är inne här hemma just nu, använder alla bredband för att kunna fungera :)

Jag sitter och bläddrar igenom alla appar jag använder i min telefon dagligen och konstaterar att det inte är många som inte kräver internet för att fungera. Alla nyhetsmedier, sociala medier, en hel del spel och nytto-appar. Frustrationen här hemma blir så stor att jag överväger att plocka fram den trådlösa 3G-routern men konstaterar att jag inte har något mobilt bredband att stoppa i den. Så det får bli en internet-fri kväll utan spel, TV-serier och nyheter. Vi äger inte ens en vanlig FM-radio.

Något som också förvånar mig är att saker som finns lokalt på vårt nätverk här hemma krånglar. På vårt lokala nät som både är trådbundet och trådlöst finns en dator med all vår musik och alla våra filmer på, en AppleTV för att visa dessa på den vanliga TVn och ett Sonos-system för att spela upp musiken från datorn. Efter flera omstarter och minuter av väntan hittade AppleTV’n datorn och motvilligt började spela filmer från den men den var mer upptagen med att uppmana mig att återansluta internet för att den inte fick kontakt med vare sig servrar för att ställa tid och datum eller för att logga in på sin nätbutik App Store.

Jag som arbetat med internet i många år förstår vad det beror på men kan ändå inte låta bli att le åt hur sårbara vi egentligen är. Internet är inte längre bara en fluga, utan det har blivit en del av våra liv, sätt att leva och det känns lika självklart som att andas och dricka vatten. Kan ni också känna känslan av, om inte panik, så åtminstone kryp under huden när man sitter på ett tåg, hotell eller liknande och inte får kontakt med nätet för att bläddra bort några sysslolösa minuter? När jag reser utomlands är mitt största problem att det är så dyrt att koppla upp sig.

[tags]Bredband, Internet, Mobilt bredband[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.