Apple Event september 2012

Egentligen är det väl tveksamt om det finns så värst mycket att tillföra. Media och bloggar sprutar information och åsikter och mer lär det bli framöver.

Mer av det gamla vanliga dessutom. Det känns som en dålig skiva som går på repeat. Kritiken om att Apples presentation var en besvikelse, att man inte förmådde mer osv osv. Det borde man väl egentligen inte bry sig så mycket om eftersom det är lika delar avund och okunskap.

Diskussionen om Apple som vill skydda sina patent och huruvida det är rätt eller inte har jag givit mig in i några gånger med folk, men kommer ingen vart. Folk verkar ju rent allmänt tycka det är OK att både stjäla musik och film, så varför inte andras design? Det brukar låta så tills den dag man kommer på något eget som någon vill ta som sitt eget.

Debatten om huruvida man kan skydda en form eller ej tycks ju bara gälla Apple. När andra stämmer varandra för samma sak hörs inte samma protester. När Apple vill skydda sina idéer är det för att man vill förhindra andras utveckling. Oklart vad som gäller när Samsung stämmer Apple.

Själv har jag aldrig förstått varför inte en form skulle gå att skydda. En konstnär vill ju skydda sin tavla eller konstverk och en fotograf vill ju skydda sin bild och det är OK. Jag menar, en bild tagen på ett allmänt föremål med fin vinkel och fint ljus kan jag väl sno och lägga på min hemsida för jag har ju möjlighet att ta samma bild själv?

Men kvällens event var väldigt intressant och spännande. Tråkigt bara att allt mer läcker ut i förväg. Ändå måste man, som några redan konstaterat, låta sig imponneras av att Apple ändå lyckas hålla så mycket hemligt. Hur många personer som haft kunskap i förväg vet jag inte, det måste ju vara hundratals. Och telefonen iPhone 5 och de nya iPodarna lär ju ha varit i tilverkning länge nu. Hur många miljoner telefoner som nu ligger på lager eller under transport på väg ut till försäljning kan man ju bara fantisera om och ändå visar sig en del rykten vara fel ända in i slutet.

En annan kritik Apple ofta får är deras ”egenhet” att välja egna kontakter till exempel. Jag vet inte hur många gånger jag hört de senaste dagarna om den nya dockningskontakten som visade sig stämma, att varför kan man inte använda micro USB som hela världen? Visst, det kunde vara praktiskt med en standard för allt men då vore det ju färre saker som åtskilde produkterna åt. En kontakt kan man tycka, men vad här näst? Vore bra om operativsystemet vore samma också för enkelhetens skull :) Visst OK för mig så länge det är iOS :)

Det är sällan man hör kritiker ändå lyfta på hatten för deras framgångar. Konkurrenterna kan inte skryta med något som liknar iCloud som syr ihop produkter och tjänster på samma sätt. Och enkelheten i strömmande musik och bild integrerat i operativsystemet. Allt sådant använder man och vänder på och kallar för inlåsning och begränsning.

Apple är överlägsna på många sätt och jag skulle ge bort min Nokia (nej jag använder den inte längre :)), eller varför inte halva prinsessan och kungariket för att få arbeta där :) Och tillgänglighetsmässigt är de ljusår före och det är tveksamt om Googles Android någonsin kommer ikapp.

Så vad händer den 28:e september? Jag bildligt talat kommer jag köa i en sovsäck utanför någon butik även om det mer lutar åt en nätbeställning i praktiken. Vi får se vad som passar bäst och jag känner mig rätt säker på att iPhone 5 kommer sälja som smör i solsken som den amatöranalytiker jag är.

[tags]Apple, iPhone, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad, iPod, iCloud, itunes, Google, Android, Samsung, Patent[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.