Apple iOS 6 släppt

Ikväll släpptes iOS 6 för iPhone, iPod Touch och iPad. Många medier och bloggar har redan rikligt rapporterat om nyheterna i iOS 6 så den informationen känns överflödig.

Men den nya versionen av operativsystemet för Apples mobila enheter innehåller även andra nyheter som inte den vanliga användaren märker något av och en del av dem gäller tillgängligheten för funktionshindrade.

En av de stora förändringarna är att det numera går att använda både skärmläsaren VoiceOver som ger synskadade användare full tillgång till gränssnittet och förstoringsfunktionen samtidigt. I tidigare versioner har man varit tvungen att välja antingen tal eller förstoring. Det har givetvis gått att ganska enkelt växla mellan men har ändå varit ett moment extra.

Numera har VoiceOver fått en näst intill rätt tabell för svensk punktskrift. Framför allt för gruppen dövblinda som inte kan använda talsyntesen har det varit möjligt länge att ansluta en läsrad för punktskrift trådlöst via Bluetooth till iPhone. Dock har tecken visats fel och det har varit svårigheter med svenska tecken, snabel-A och liknande. Tabellen som använts har varit en salig blandning av svensk, europeisk och amerikansk punktskrift men nu är alltså detta till stora delar åtgärdat.

Sedan rör det sig om en rad mindre förändringar både inom syn, hörsel och kognition. VoiceOver har bland annat fått ett smidigare sätt att radera SMS och mail vilket jag är väldigt glad över.

Några buggar har det så klart blivit också även om de är ganska små för att vara en så stor uppgradering. På iPad har jag haft bekymmer med att mata in lösenkod när VoiceOver varit igång och lite andra småsaker som har hängt med en stund genom beta-perioden och tyvärr verkar finnas kvar i den skarpa versionen. Man får hoppas att det rättas till i en uppdatering inom kort.

[tags]Apple, iPhone, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad, iPod, iPod Touch, iOS, iOS6, iOS 6, VoiceOver, Tillgänglighet[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.