Provat ny tandemcykel, Canondale Road R2

Idag var jag och Egge hos en kompis till mig för att prova en annan modell av tandemcykel, en Canondale Road R2. Det är en racer till skillnad mot den touring jag har idag. Det finns en liten önskan om att byta eller komplettera med en sådan. Canondale har tyvärr slutat tillverka tandemcyklar och det finns ingen handlare i Sverige som importerar sådana cyklar längre så allt får man importera själv och här yppade sig ett utmärkt tillfälle att få klämma på en sådan cykel på riktigt och till och med provcykla.

När vi köpte vår nuvarande såg behoven lite annorlunda ut. Jag såg förresten att det nu är 4 år sedan. Då behövde vi en normal, rejäl cykel med pakethållare och möjlighet att fästa barnstol men i våras när det visade sig att Egge delade mitt cykelintresse och jag dessutom hittade en kollega på jobbet som gärna cyklar så har behoven förändrats.

Redan i våras började vi prata om Vätternrundan, förvisso om halva Vätternrundan då men om några dagar när anmälningarna för 2013 öppnar så är det hela som gäller :) Boendet är redan bokat så det finns ingen återvändo att fega ur.

I söndags när vi cyklade
Roslagshösten 2012
Som var vårt första lopp och det längsta jag någonsin cyklat började tanken på allvar att byta cykel. Eller rättare sagt började jag fundera på att bygga om den befintliga cykeln med annat växelsystem, tunnare hjul samt SPD-pedaler. Säkert skulle det delvis fungera men inte blivit helt gratis det heller. Sedan tänkte jag att den grova och ändå tunga ramen kanske skulle se lite knasig ut med supertunna racingdäck och växelsystem kanske inte ens skulle gå att byta utan större modifieringar.

Road R2 påminner mycket om den italienska racer jag lånade 2003 eller om det var 2004. Bockstyre, tunna däck och lättviktsram. Problemet var att den var ganska nedgången och sliten och utrustad med 18 växlar och även om jag inte längre har specarna i huvudet så var de från -80-talet eller början på 90-talet.

Canondale är ett riktigt kvalitetsmärke och cyklarna är handgjorda och väldigt fina. Top-of-the-line växelsystem med skivbromsar bak och fram samt 28mm-däck. Tyvärr har jag inte hittat någon exakt vikt vare sig på min nuvarande cykel eller denna, men skillnaden var påtaglig.

En annan sak jag noterade under söndagens lopp var att alla utom vi använde SPD-pedaler. Jag har faktiskt aldrig settt eller provat sådana förut. Speciella skor man klickar fast i pedalen så att foten sitter fast och när man trampar nedåt med främre foten kan man hjälpa till och dra uppåt med bakre foten. Jag hade ingen aning om det skulle innebära så stor skillnad som folk säger men det verkade ju rimligt.

Ikväll hade vi sådan sagolik tur så att de tjejer som använder den här cykeln till vardags hade SPD-skor som passade oss båda. Lite komiskt dock att de just varit ute och cyklat i hällregn så skorna var allt annat än torra :) Men det var bara att sätta på skorna och se glad ut.

Ganska obekväma att gå i med ett bakåtlut på foten så man gick ganska stelbent även om man säkert vänjer sig. Cykelns ägare blev lite nervös när hon fick veta att vi aldrig använt SPD tidigare och var nog lite orolig för cykeln och oss :)

När vi listat ut hur man klickade fast fötterna visade det sig inte alls vara så svårt. Man fick haka i foten i framkant och trampa ner hälen tills det klickade och då satt foten fast. Det kräver säkert lite övning för att få flyt på det och jag behövde till en början använda händerna för att styra in foten rätt. Första foten medan man står stilla var inget problem. Lite svårare blev det när man börjat rulla och skulle klicka fast andra foten. Jag fick faktiskt böja mig ner för att styra rätt men sedan gick det bra.

Upplevelsen att cykla på en racer var häftig och skillnaden påtaglig. Vi nådde helt andra hastigheter utan större ansträngning. Ovant och jobbigt var det att använda SPD, att dra upp med bakre benet använder helt andra muskler än vad man normalt använder när man cyklar. Men jag tycker att det gick så bra så att man tydligt märkte skillnaden. Sedan blev benen fort trötta men det är bara träning, övning och träning :)

Så nu återstår bara att bestämma sig om man ska byta cykel och egentligen är valet inte så svårt :)

[tags]träning, Träna, Fitness, Hälsa, Löpning, Cykling, Puls, Cykel, tandemcykel, Löpband, Pulsband, RunKeeper, Nike, NikePlus[/tags]

Stockholm, Stockholm County, Sweden

5 reaktioner till “Provat ny tandemcykel, Canondale Road R2”

 1. Min sambo köpte en tandem som heter pedalpower från en cykelhandlare utanför borås, dem gör även racercyklar. Hennes touringcykel är mycket bekväm och stabil.
  http://www.pedalpower.de/
  //Sune.
  //Sune.

 2. Jag har kontaktat min polare på cykloteket för att se om de kan ta in en genom sina kanaler. Undersökning pågår.

  Vad gäller SPD-skor så finns även mtb-skor som är rakare och har dubbar under. De går att med normalt. Men behöver man inte gå med dem så mkt är de ni prövade bättre för effekten.

  Sen finns det SPD och SPD-SL (och förstås andra system) men SPD är enklare att klicka i och ur medan SL ger bättre effekt. Allt till en kostnad förstås ;-)

  Klart killen ska ha en racer!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.