Tagga vänner på mobila Facebook

Många synskadade användare som använder skärmläsare upplever den vanliga Facebook-sidan som svårnavigerad och rörig. Det är alldeles för mycket reklam och annat för att det ska vara lätt att hitta det man söker. Jag brukar säga till dem som inte förstår hur det kan vara att navigera på hemsidor med förstorande text, tal eller punktskrift, att ta ett papper som täcker skärmen, klippa ett litet hål i pappret och sedan se igenom det, flytta runt på skärmen och försöka hitta det man söker. Ungefär så är det för oss.

Då har de sidor som varit anpassade för mobila enheter varit räddningen. De har ofta varit väldigt avskalade för att bättre fungera med lite långsammare internetanslutningar och klenare enheter som telefoner och surfplattor. Säkert ganska tråkiga att se på men väldigt mycket snabbare och enklare.

I fallet Facebook har deras mobila sida m.facebook.com varit helt OK. Den har innehållit det mest nödvändiga. Flödet med statusuppdateringar, möjligheten att skriva egna statusuppdateringar, läsa och skicka meddelanden, söka efter vänner, grupper och sidor och göra enklare profilinställningar. Självklart har alla applikationer tagits bort så spel och annat finns givetvis inte där.

En stor brist har varit att man inte kunnat tagga vänner när man skrivit statusuppdateringar. Men nu fungerar detta. Jag såg en Facebook-vän hurra över det här om dagen och har nu själv praktiserat det och sett att det fungerar!

Det är inget stort problem längre, för den senaste tiden har jag ändå använt min iPhone och Facebook-appen där det har gått att tagga både vänner och checka in på platser, men det har funnits perioder då Facebook-appen i iPhone varit otillgänglig för synskadade användare.

men det är ändå skönt att det äntligen fungerar. Ibland sitter man framför datorn och vill kolla Facebook och kanske skriva något och då är det skönt att inte behöva ta fram telefonen istället.

empel på en annan mobil sida är m.aftonbladet.se som kan jämföras med vanliga aftonbladet.se. Den är helt omöjlig att köra med skärmläsare.

De mobila sidorna blev vanliga i och med förra, eller kanske vi ska säga förr-förra generationens mobiltelefoner som använde GPRS som var väldigt långsamt. En annan bidragande orsak var väl de katastrofer som hände i världen, bland annat World Trade CenterW 9/11 och Jordbävningen i Indiska oceanen 2004W så det blev ett enormt tryck på media. Numera ersätts eller kompletteras det där med att medier har egna appar för sina tidningar i de olika mobila operativsystemen.

[tags]Tagga, Vänner, Facebook, Mobil, Mobiltelefon, Mobiltelefoni, GPRS, WAP, GSM, 3G, 4G, Synskadade, Skärmläsare, Tillgänglighet, Thailand, Indiska Oceanen, Tsunami, Jordbävning, USA, 9-11, World Trade Center, WTC, 11 september, Aftonbladet[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.