Fjärrstyra hemmet del V

Bild: Oregon Scientific Nexa-kompatibel temperaturgivare

Nu har vi haft fjärrstyrda strömbrytare hemma ett tag och det fungerar på det hela taget bra. I början hade jag väldiga problem med att vissa brytare över huvud taget inte reagerade på Tellstick Net, men efter att ha flyttat runt lite och bytt plats fungerar det bättre. Jag vet fortfarande inte exakt vad som var fel och vad som gjorde att det blev bättre.

Fortfarande finns små problem så som att man måste trycka på av eller på flera gånger för att brytare ska reagera och det är brytarna som strulat från början som det är problem med. Det är nog inte så mycket brytarna det är fel på eftersom jag bytt plats på dem, utan mer läget i lägenheten, omkringliggande störningar etc. Vi har ganska mycket trådlöst i våra hem idag så felkällorna är många.

Nu letar jag mest efter en temperaturgivare som kan ge utetemperaturen. Givaren ovan från Oregon som säljs av Kjell & Co verkar inte klara utomhusbruk och inte hittar jag någon liknande där själva givaren sitter på kabel så att man kan slänga ut den genom ett fönster eller liknande.

Skulle jag hitta något som fungerar skulle jag kunna se inne- och utetemperatur i systemet och då skulle jag slippa de talande termometrar som finns för synskadade. Jag har inte ens en sådan i hemmet och vill inte behöva gå till en speciell plats för att trycka på den och få temperaturen uppläst. När man styr musik, belysning, film och TV från mobilen vill man så klart även kunna avläsa temperaturen :)

Annars fungerar det och familjen har accepterat upplägget förvånansvärt fort. Men jag kan förstå den lilla frustration som finns. För att titta på TV behöver man först slå på strömmen till mediautrustningen i en app, växla till den app man vill välja media i och sedan växla till Sonos-appen för att ställa in ljudvolym och ljudkälla. Ändå tycker jag det är smidigt och även om det ibland känns som många appar är det bara en enhet som krävs för att styra alltsammans, telefonen eller surfplattan :)

Eftersom jag inte är helt nöjd med Tellstick Net håller jag på att läsa in mig på Nexa Gateway. Den lanserades i mitten på januari och verkar bjuda på både för- och nackdelar.

Så, tips på temperaturgivare som fungerar med systemet både för inne- och utebruk mottages tacksamt!

[tags]Hem, Hus, Nexa, Telldus, Tellstick, Temperatur, Termometer, Innetemperatur, Utetemperatur, Hemelektronik, Elektronik, Teknik, Fjärrkontroll, Fjärrstyrning, Belysning, Lampor, iPhone, VoiceOver, Tillgänglighet, Synskadade[/tags]

4 reaktioner till “Fjärrstyra hemmet del V”

 1. Jag är ganska säker på att den givaren klarar utomhusbruk. Är dessutom billigare på m.nu (329:-) men med frakt kanske det kvittar. Kolla forumen på m.nu, där har det säkert diskuterats tempgivare till tellstick ordentligt redan.

  Har även läst lite om Nexa Gateway. Känns som en sämre variant av Telldus Live. Och tekniken är ju densamma, en sändare som styr dina enheter på precis samma frekvens. Ha även i åtanke att din Tellstick stöder en uppsjö av olika tillverkare av mottagare medan Nexa Gateway endast lär ha (officiellt) stöd för sina egna prylar. Den stöder inte ens Nexas egna mottagare i Pro-segmentet.

  Jag tror personligen Telldus Live är en bättre lösning och tvivlar starkt på att Nexa Gateway skulle lösa några av de små problem du ser med nuvarande lösning.

  1. En stor fördel med Nexa Gateway är att databasen med enheter lagras i telefonläge och går via wifi så om internet är nere så fungerar styrningen ändå. Tellstick Net bygger ju helt på att deras Telldus Live-tjänst är uppe och den har tyvärr varit nere lite fler gånger än vad som känns OK dessa månader. Men i övrigt delar jag din uppfattning. Tittar också på Nexa-appen som känns lite rörigare och mer omständig än Telldus Center-appen.

  2. Ja att ha kontrollen inom väggarna är ju att föredra =) En annan sak som jag reagerade på i Nexa-appen är att man ska välja om man vill styra över wifi (hemma) eller över 3G (när man är borta). Förstod inte riktigt vitsen med det. Data som data?

  3. Vitsen är att när du är hemma sker kommunikationen med Nexa Gateway direkt mellan telefon och sändare. Ute på fältet går kommunikationen via en webtjänst motsvarande Telldus Live som sköter kommunikationen med Nexa Gateway. I det läget kan jag köpa den funktionen men hemma vill jag som sagt ha det lokalt. Ibland när jag trycker på on eller off på telefonen och kommandot går via Telldus Live och tillbaka till Tellstick Net är jag inte ens säker på om Tellstick sänder ut något. Kan man givetvis kontrollera om man ser eftersom den blinkar. Men jag tror att åtminstone i en del av fallen då det krånglar har det berott på Telldus Live.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.