Frukostmöte om Taltidningen 2.0

Nu är jag på ett frukostmöte om Taltidningen 2.0 hos Myndigheten för tillgängliga medier. Jag är här i min yrkesrol för att höra lite om utvecklingen och planeringen för införandet av en ny teknik för att läsa dagstidningar för synskadade och människor med andra sorters lässvårigheter.

Att prenumerera och lyssna på dagstidningar är inget nytt, det har man kunnat göra i många år. Jag fick min första mottagare med kassettband i slutet på 90-talet. Då som nu sände man taltidningen i krypterad form över P1-sändarna nattetid så att man på morgonen hade tidningen. Det är dock fråga om en komprimerad tidning på ca 90 minuter där någon valt ut delar vilket länge kritiserats.

Med tiden kom möjligheten att få hem tidningen på CD och också möjlighet att använda RATS. Då får man en speciell mobiltelefon som hämtar ner tidningen över internet och man kan med ett program i telefonen få tidningen uppläst med syntetiskt tal.

Men det är nya tider och nya behov, eller åtminstone nya tider. Behoven att vilja läsa sin tidning i helhet som man betalar fullpris för och inte bara 90-minuter är inget nytt behov. Också att kunna läsa tidningen på olika sätt och olika platser och inte bunden till en plats i hemmet där mottagaren står eller där man råkar ha en CD-spelare. RATS-mobilen var en god tanke som åtminstone löste några av problemen, men man var tvungen att använda denna speciellt utvalda mobil och det gick inte att använda sin egen vilket gjorde att man behövde ladda och bära på två mobiltelefoner. Flera av oss som redan bar en privat och en telefon i jobbet skulle då behöva bära tre mobiler, helt ohanterligt :)

Nu är då tanken att man med det nya systemet ska få tidningen i sin helhet, så när som på annonssidorna. Tidningen ska distribueras på ett och samma sätt oavsett vilken tidning det gäller och tidningen ska kunna läsas i en lite modernare spelare som kommer vara bärbar, laddningsbart batteri och internetansluten. Nöjer man sig inte med det, kommer även möjligheten finnas att läsa tidningen via appar i telefonen eller via datorn. En helt annan flexibilitet således.

Med tiden kommer även detta byggas ihop med talbokstjänsten så att man ska kunna få böcker man vill läsa direkt till sin spelare via internet, istället för att behöva beställa en CD från biblioteket eller ladda ner boken från biblioteket, bränna den på CD eller kopiera den till minneskort för att sedan läsa den, en process som allt för många inte klarar.

Man sätter igång att rulla ut den nya tekniken under sensommaren/hösten 2013 och har som plan att det ska vara klart inom 13 månader.

Det är en väldigt intressant lösning som även skulle kunna få mig att åter prenumerera på en tidning. Nyheterna vi kan konsumera över gratisupplagorna på internet är ju ändå begränsade.

[tags]MTM, TPB, Bibliotek, Taltidning, Tidning, Tidningar, Dagens Nyheter, DN, Expressen[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.