Tekniken är viktig för min träning

Här om dagen när min Garmin Edge 500 krånglade märkte jag hur viktig tekniken är för att jag över huvud taget ska träna. Det kändes tydligt i kroppen att om jag inte får igång den, kan jag lika gärna skita i att träna :) Det är givetvis helt ologiskt men att kunna logga min träning och se och mäta förbättringar är så viktigt för mig så att ett träningspass där det inte är möjligt, känns meningslöst :) Visst, man kan göra som förr i löpspåret, att man vet en distans och klockar med ett vanligt tidtagarur, men dagens prylar som mäter exakt per kilometer, puls vid olika tillfällen, stigning i terrängen etc, är så himla mycket mer exakta.

För tre år sedan upptäckte jag Nike+-integrationen i iPhone och iPod. Med en liten sensor i ena skon kunde telefonen plötsligt hjälpa mig hålla koll på min löpträning och med en röst återge förfluten tid, distans, tempo och efter en tid dök också ett pulsband upp på marknaden.

Jag började också använda appen RunKeeper i min telefon som kan logga både utomhusaktiviteter så som promenad, cykling, löpning etc, men också möjlighet att logga inomhusaktiviteter så som simning, motionscykling och crosstraining genom att mata in värdena från träningsredskapets display eller tid och distans efter simning. Det var himlen för mig! :) Det har blivit ett beroende att träna men jag är helt övertygad om att jag inte skulle kommit igång och fortsatt utan dessa hjälpmedel. Att en cykeltur eller löptur känns bortkastad om den inte kan loggas är lite ologiskt, men det är så det har blivit för mig.

Jag tänker på en bekant som glömde sin telefon på jobbet när han skulle åka på en endags-konferens i en angränsande stad. Telefonen har ju blivit så viktig för många av oss och att glömma den blev så outhärdligt för honom att han helt enkelt köpte en ny för att inte vara utan. Genom att återställa en backup trådlöst från :)

Det är ju bevisat att musik har stor betydelse för prestationerna under vissa former av träning och tekniken kanske har samma viktiga betydelse?

[tags]Träna, träning, Intervallträning, Styrketräning, Hemmaträning, Motion, Konditionsträning, Hälsa, Fitness, Löpning, Löpträning, Löpband, Cykel, Cykling, Tandemcykel, Motionscykel, Träningscykel, Spinning, Cykellopp, Vätternrundan, Roslagsvåren, Roslagshösten, Sthlmbike, Puls, Pulsband, Maxpuls, Pulsträning, RunKeeper, GPS, Garmin[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.