En vilja att ge

Jag pratade med en av deltagarna om vad som var det mest märkliga eller udda som hänt oss under seriens gång. Mängder av människor har kontaktat mig och de andra och det har bara varit positivt. Jag förstår att tjejerna i expeditionen blivit kontaktade av killar som kommit med mer eller mindre skamliga förslag. Man kan kalla dem knäppgökar, snuskgubbar eller liknande. Men jag försöker ofta sätta mig in i vad som kan ligga bakom. Ensamhet, svårt att ta kontakt, någon sorts idoldyrkan eller vilja att ta hand om. Det kan finnas mängder av anledningar. Men eftersom det ofta verkar anspela på sex känns det ändå tragiskt.

Jag tror de flesta av oss manliga deltagare sluppit sådant. Jag har blivit kontaktad av en dam som undrat om min sjukdom, en dam som ville skicka information om AntroposofiW som är en andlig filosofi som jag inte är vidare insatt i även om jag läste på lite efter hennes samtal. Sådana som ville be för mig eller bota min sjukdom med hjälp av Gud var jag inställd på, men den här damen var trevlig och inte alls påstridig. Visst kunde hon få skicka sin information så att jag själv kunde avgöra om jag ville läsa eller ej och där verkar det ha tagit slut.

Under seriens gång blev jag kontaktad av en man som frågade om min syn på något vis gick att rädda och om det i så fall vore möjligt så skulle han inte tveka att erbjuda sitt ena öga. Bekanta som fick höra om det reagerade spontant som väntat med att det var en knepig figur. Jag förklarade vänligt och respektfullt för mannen att min syn inte gick att rädda, att den del av min hjärna som en gång huserat mitt syncentrum i bästa fall pysslade med annat, men mer troligt slutat fungera helt. Sedan förklarade jag att min hjärna varit utan synintryck så länge så även om det vore möjligt att återställa synen skulle den säkert inte kunna tolka intrycken så att jag fick någon nytta av dem.

Jag funderade lite över reaktionerna hos mina bekanta. Om någon ligger för döden och akut behöver ett hjärta eller njurar, är det stort och ädelt att erbjuda sina organ. Men så fort det handlar om ögon blir det på något sätt makabert och knäppt och jag undrar varför? Jag har inte något svar annat än att ögon och syn är så otroligt heligt och viktigt för oss människor så offrar man det måste man vara knäpp? Många säger sig lätt välja att offra sin hörsel om man blev tvungen att välja att förlora syn eller hörsel. Synen är så central i våra liv att många känner att livet verkligen vore slut utan den.

Så vad andra än tycker tänker jag minnas det erbjudandet med respekt. Det var en fin tanke och vilja till en stor uppoffring. Jag tvivlar inte en sekund på att han gjort det om det varit möjligt och det måste man känna respekt för. Det här inlägget är därför tillägnat honom som jag inte vill nämna vid namn.

Håll koll på bloggen och gå gärna in och gilla min Facebook-sida.

Mot Alla Odds Teaser

SVT – Mot Alla Odds officiella hemsida

[tags]TV, SVT, Sveriges Television, Reality-TV, Realityserie, Dokumentär, Mot Alla Odds, Funktionsnedsättning, Funktionshinder, Handikapp, Handikappade, Synskadade, Rörelsehindrade, Döv, Döva, Teckenspråk, Handalfabetet, Amputerad, Amputerade, Tillgänglighet, Utmaning, Äventyr, Sydamerika, Nicaragua, Regnskog, Djungel, Stilla havet, Atlanten, Press, Media[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.