Väninnas tandemcykel stulen

Igår kväll gick en väninna ut med en efterlysning på Facebook, en synskadad väninnas tandemcykel har blivit stulen i ett cykelförråd i huset där hon bor i Hökarängen. Cykeln är en Canondale Road R2 tandemracer. Bilden sprids nu på Facebook, Twitter och cykelforum och jag ger henne även mitt stöd här i bloggen.

Jag hoppas alla ni där ute i Sverige och framför allt Stockholm håller ögonen öppna. Cykeln är en av mycket få i Sverige så den borde inte vara så svåridentifierad. Jag har en likadan cykel men i övrigt känner jag inte till några fler. Min cykel skiljer sig dock något i detaljerna från den stulna cykeln men det kan säkert uppstå en del missförstånd framöver.

Jag känner så mycket för henne som fick sin cykel stulen. Jag vill inte gärna gradera stölder, det är lika fel oavsett. Men vissa stölder drabbar ägaren hårdare och är svårare att ersätta än andra stölder. En bil, motorcykel, moped eller annan egendom kan försäkras och ganska lätt återställas med en likadan. Men en tandemcykel, importerad från USA är inte lika lätt att ersätta.

Därtill kommer skadan stölden ger. Jag vet att den här tjejen, liksom jag, älskar sin cykel och träningsformen och den frihet det ger att kunna cykla med sina piloter. Det är inte många träningsformer som fungerar när man inte ser och nu är det förstört för henne för oviss framtid. Så jag hoppas ni där ute hör av er till polisen om ni ser en sådan cykel ute och rullar på vägarna eller stå och skräpa i något cykelrum eller källare.

Jag fick själv en tandemcykel stulen för ett antal år sedan. Jag var dock ganska oförsiktig den gången. Vi bodde i hus i ett trivsamt radhusområde och vi lämnade cykeln ute lutad mot garageporten en enda natt av så många som den stått inlåst. Morgonen därpå var cykeln försvunnen.

Självklart ringde vi polisen och anmälde stölden och började genast skanna Blocket och andra annonssidor och där dök cykeln upp ganska omgående. I samarbete med polisen ringde jag från ett oregistrerat nummer och utgav mig för att vara intresserad av cykeln och bestämde träfff för att titta på den. Det var dock två polisflickor med bil och släpkärra som åkte till mötesplatsen.

Säljaren var en ung kille visade det sig som bodde några kilometer från oss. När han såg bilen som kanske hade lite för många antenner på taket, fattade han misstanke, lämnade cykeln och försvann. Polisen kunde dock lasta cykeln på kärran och vi fick bekräfta att det var vår cykel. Därefter fraktades den till polisen för utredning några veckor innan vi fick kvittera ut den.

Man identifierade tjuven men vad som hände med honom vet jag inte. Det blev inga följder som vi blev inblandade i i alla fall, antagligen på grund av gärningsmannens ringa ålder.

Så ibland går det fort att lösa och det är inte alltid så smart att stjäla allt för unika prylar.

Mina varmaste lyckönskningar till den rättmätiga ägarinnan och hoppas cykeln hittar hem snart igen och i helt och fint skick!

[tags]Cykel, Cykling, Tandemcykel, Stöld, Stulen, Cykelstöld, Polis, Synskadade, Funktionsnedsättning[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.