Besök vid bygget av Citybanan

Idag bjöds Stockholmarna in till en visning av bygget av Citybanan under Söder. Visningarna sker en gång per år och förra året var det en väldigt populär aktivitet.

Jag, min äldsta dotter Denise och Joche med sambo åkte in för att titta. När vi kom in till Medborgarplatsen på Södermalm var det tjockt med människor. Från Fatbursparken gick kön hela vägen upp för trapporna, över Medborgarplatsen och försvann bort mot Götgatan.

Vi brydde oss aldrig om att som 4 synskadade leta rätt på köslutet utan gled in någonstans mitt i. Jag är lite emot sådant men tröstade mig med att andra i stor mängd till synes utan anledning gjorde likadant, fräckare och längre fram i kön. Sådant där gnager alltid lite i mig, i synnerhet som folk bakom tydligen kommenterade det, men jag hörde inte vad exakt de sa.

Nåväl, vi fick ändå stå i kö en god stund, runt 2 timmar tror jag det blev innan vi slutligen kom fram till ingången till den byggtunnel i Fatbursparken som ledde ner till bygget. Vi fick reflexvästar och hjälmar och sedan gick vi ner.

Vägen ner i byggtunneln var ganska brant med grövre sprängsten innan vi kom ut i själva tunneln där tågen sedan ska gå. Här var det ganska slätt och lätt att ta sig fram. Sträckan vi fick gå var ca 1100 meter och längs vägen fanns en massa information, kartor, arbetsmaskiner och videofilmsvisning innan vi fick svänga in i en ny bygg- eller servicetunnel och komma upp vid Söder Mälarstrand. Där bjöds på kaffe, te, saft och bullar. Under nästan hela vandringen genom tunnlarna kom hela tiden svaga dunster av ljuvlig kaffedoft men eftersom det inte kom något kaffe under hela vägen började jag tro att jag inbillade mig och till slut blev kaffesuget nästan plågsamt :) Men i slutet av tunneln kom ljuset :)

För mig var kanske inte visningen sådär väldigt givande. Visst är det en viss känsla att gå långt ner över grovt grus, känna lukten av fukt, damm och berg och veta att man har miljoners miljoner ton Stockholm över huvudet. Jag hade velat gå längre, under Riddarfjärden och vidare till centralen för att få en riktig tunnelkänsla. Jag tyckte vandringen var lite kort. Jag är ju lite fascinerad av allt det okända som finns under vår stad. Hade jag haft möjlighet skulle jag nog ägnat mig åt utforskning av okända och hemliga utrymmen, gärna förbjudna också :) Alla tunnlar och kulvertar, hemliga depåer och underjordiska skyddsrum och sjukhus som finns under vår stad. Det sägs att det ska finnas fältsjukhus både under Sabbatsberg och Södersjukhuset, att det ska finnas kulvertar från Karolinska till Södersjukhuset som det går att köra bil i. Själv har jag arbetat i Alviksberget som bara det lilla jag fick se innehöll spännande saker :)

Så dagens besök stimulerade kanske mer fantasin än gav så värst mycket om Citybanan. Jag tror mycket på idén. Stockholm växer och kollektivtrafiken behöver byggas ut och göras mindre sårbar och mer flexibel.

[tags]Citybanan, SL, Lokaltrafik, Pendeltåg, Tåg, Kollektivtrafik, Tunnel, Tunnlar, Tunnelbygge, Fatbursparken, Söder, Söder Mälarstrand, Stockholm[/tags]

Söder Mälarstrand, Stockholm postort, Stockholm, Stockholms kommun, Stockholms län, Svealand, 11842, Sverige, European Union

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.