”Det är mer socialt accepterat att vara utåtriktad med sina sexuella vanor”

Vår värld är galen och upp och ner och ibland känns det som om det bara blir värre och värre med galenskapen.

Idag skriver Aftonbladet om att domen mot den 17-årige pojke som smygfilmat sig och sin flickvän när de hade sex och sedan lagt ut den på diverse porrsidor, sänkts ganska ordentligt. Bötesbeloppet hade sänkts från 130000kr till 25000kr. Motiveringen var att ”det är mer socialt accepterat att vara utåtriktad med sina sexuella vanor”.

Domstolen verkar mena att det är mer accepterat i vidare kretsar idag och jag undrar om de inte rör ihop begreppen en aning? Mer socialt accepterat är det, tack och lov att prata om sexualitet. Idag är det väl inte många som påstår att det börjar växa hår i händerna på pojkar som onanerar för ofta och det är ingen stor grej längre om någon kommer ut som homosexuell längre.

Men det är fortfarande knas med synen på tjejers sexualitet. En tjej anses fortfarande få passa sig för hur hon är klädd eller vart och hur sent hon går själv utomhus för att inte riskera att bli våldtagen. En tjej som inledningsvis är med på noterna kan sedan inte ändra sig och säga nej om saker tar en oväntad och obehaglig vändning. Då har hon varit med på noterna från början.

Vad jag förstod av det senaste målet om gruppvåldtäkt, ansågs inte tjejen i fråga ha varit tillräckligt hjälplös för att ha blivit gruppvåldtagen. Hon lär ha varit nykter och vid sina sinnens fulla bruk. Det faktum att pojkarna var många fler, hon var inlåst och hade fått sin mobil beslagtagen, verkar inte vara skäl nog att kallas hjälplös.

Och så nu då. Att filma en sexakt i smyg med sin flickvän och lägga ut det på nätet olovandes. Bara det är ju helt rubbat, men ändå. Man vet att om något läggs ut på internet är det omöjligt att få bort det. Även om filmer och bilder tas bort från sidan där de legat så har garanterat privata datorer och sökmotorer redan sparat materialet i tusentals eller hundratusentals exemplar. Därmed kan materialet dyka upp igen och igen, precis när och var som helst. Det är något man får leva med hela livet.

Jag vet inte i vilka sociala acceptanser rättens medlemmar lever i riktigt och vid närmare eftertanke när jag läser formuleringen, vill jag nog heller inte veta. Men i mitt ganska stora sociala nät av nära och avlägsna vänner, är det väldigt otänkbart att göra så. Först att filma, även om båda parter är med på det måste nog fortfarande anses som ganska ovanligt. Att filma i smyg är nog enklare att tänka sig då det bara kräver att ena parten går igång på det. Att sedan lägga ut det på nätet är verkligen inget litet steg, vilket också nämns av ett antal experter skriver i en annan artikel i Aftonbladet.

Om man från rättsväsendets sida inte visar att sådant här är väldigt fel, öppnar sig oanade och ganska otäcka möjligheter. Varje barn idag, nästan från årskurs 1 har mobiltelefoner med kamera. Man kan bara börja med att tänka sig situationer i omklädningsrum i skolan i gymnastiken. Det måste följdaktligen vara OK även det eftersom det numera är ganska socialt accepterat att fotografera allt och överallt och är det socialt accepterat att lägga ut smygfilmade sexfilmer på nätet, kan man ju undra vart gränsen går för dessa domare?

[tags]Aftonbladet, Sex, Sexualitet, Porr, Porrfilm, Porrfilmer, Juridik, Domstol, Svea Hovrätt, Våldtäkt, Smygfilma[/tags]

3 reaktioner till “”Det är mer socialt accepterat att vara utåtriktad med sina sexuella vanor””

  1. Det som verkar gå alla förbi är att killen inte var fyllda 18 år på filmen, så han spred barnporr på sig själv på nätet, och alla innehavare av filmen blir därför kriminella. Så det minimerar spridningen.

    1. Det verkar även Svea Hovrätt ha missat antar jag? Sedan är ju frågan om det har så avskräckande effekt på somliga.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.