Cykel och trainer del II

Så efter en dryg veckas läsande, letande och frågande, bestämde jag mig till slut för vilken trainer jag ska ha. Det blev en RelAxiom trainer från Elite. Det är en riktig djungel där ute när det gäller trainers eller ”cykelrullar” och till slut blev det nästan svårt att skilja dem åt.

För den som inte vet, så är en trainer, eller ”cykelrulle” en ställning man spänner fast en vanlig cykel i. Bakhjulet driver en rulle och genom att öka motståndet i rullen så blir det tyngre att trampa. Det finns allt från helt manuella sådana rullar där man styr motståndet själv till de som är datorstyrda och väldigt avancerade. Jag valde naturligtvis det senare.

För mig var kriterierna bland annat att den skulle ha ganska hög effekt, dvs kunna ge ett ganska hårt motstånd, vara datorkopplad för att kunna styras med automatiska träningsprogram och egna spår, kunna kopplas till min befintliga Garmin cykeldator och helst också vara väldigt tystgående.

Det blir för mycket att skriva om allt jag passerade på vägen, men valet föll till slut på en Elite RealAxiom Wireless. Elite är ett italienskt märke som verkade väldigt kvalitativt och fått bra kritik på nätet och i de videoklipp jag hittade tyckte jag den lät väldigt tystgående. Den fanns i både trådlös version och version med kablar. Normalt sett är jag av grundinställningen att utrustning ansluten via kabel alltid fungerar medan trådlös teknik har en tendens att strula. Och efter vad jag läste på nätet om andra märken och modeller med samma trådlösa teknik, hade folk minst sagt ett och annat att säga om det. Men just om detta märke hittade jag inte speciellt mycket negativt. Tyvärr hittade jag heller ingen oberoende bra test av modellen jag till slut valde, vilket var lite ”spännande”. Men jag läste manualen och gillade funktionerna.

Den funktion jag behöver mest är just den att kunna ta egna cyklade turer från min cykel-GPS och ladda in dem i trainerns programvara. Då kan man se på datorns skärm en karta vart man cyklar och när det i verkligheten kommer en uppförsbacke, lägger trainern automatiskt på rätt mängd motstånd och när backen är slut, lättar motståndet. Det blir på så vis väldigt realistiskt. Man slipper sitta och lägga på motstånd manuellt, men framför allt kan man inte lätta på motståndet när det börjar bli tungt i benen. Då är det bara att trampa på, nyttja växlar tills backen är slut :)

En annan funktion jag säkert kan ha liknande nytta av, är möjligheten att köpa videofilmer avsedda för cykeltrainern. Tillverkaren har kört och filmat populära cykelsträckor och när man själv cyklar efter dessa videofilmer på skärmen, spelas filmen i rätt hastighet baserat på hur fort jag cyklar. Cyklar jag långsamt spelas filmen långsamt och cyklar jag fort ökar hastigheten proportionerligt, grymt läckert! :) Och samma sak här, när det kommer uppför, ökas motståndet i cykeltrainern.

Filmerna säljs på DVD och laddas in i datorn. Ett 60-tal filmer har man bland annat från populära sträckor från Giro d’Italia 2007 och 2008 samt en mängd andra klassiska stora cykeltävlingar. Filmerna delas in i sport, pro och intensiv och omfattar allt från ganska ”snäll” slät terräng, men framför allt bland de värsta bergsparti man kan cykla i. Vad sägs om sträckor på flera mil med en genomsnittlig lutning på +10%? :)

Det följer med 2 sådana filmer med trainern. Tyvärr ganska korta. En kuperad bana på ca 7km och en som verkar lite snällare på 2,5 mil. Det är en bra början men för vårens träning behövs även längre sträckor så jag kanske får komplettera :) Men först ska jag prova om filmer eller egna GPS-spår är det bästa. När jag läser lite på nätet börjar jag förstå att de producerade filmerna nog innehåller mest detaljerad information om lutning medan egna GPS-spår kan behöva justeras i efterhand med tanke på att GPS-systemet inte är så exakt och tillförlitligt just när det gäller höjd.

Så i dag gjorde jag inköpet hos min lokala sporthandlare. Det blev till att sparka igång en Windows-dator som jag inte använt på länge men som nu får duga till träningsdator. Den behövde uppdateras en hel del och programvara behövde installeras. Inget av detta gick smärtfritt så klart men efter hjälp av min fru, är nu åtminstone allt igång och fungerar. Jag har hunnit testa bara helt kort. Jag provade ett färdigt träningsprogram som jag tror ska testa min kapacitet, men jag avbröt eftersom jag bara ville se att dator och trainer hade kontakt med varandra.

men det får bli mer leka framåt helgen. Jag behöver ta lite hjälp av någon av mina dator- och cykeltokiga vänner för att fixa till allt som jag vill ha det och testa vad som är tillgängligt för mig.

[tags]Cykel, Cykling, Tandemcykel, Träningscykel, Motionscykel, Trainer, Spinning, Spinningcykel, Cykeldator, Garmin, Träning[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.