SLHF årsmöte och vårkurs 2014

Bild: Ledarhunden Flinga som är blöt och smutsig

I helgen har det varit årsmöte och vårkurs med SLHF – Sveriges Ledarhundsförare ute på Almåsa Konferens. Helgen började på fredagskvällen med presentation och så kallad ”storytelling”. Vi satt i små grupper och berättade små historier ur vardagen på några ämnen, bland annat varför det är så fantastiskt med ledarhund eller situationer där det blir fel.

Under lördagsförmiddagen var själva årsmötet och ny ordförande och nya styrelseledamöter valdes, men inga direkt intressanta punkter i övrigt.

Efter lunch fick vi besök av en antidiskrimineringsbyrå som skulle berätta om och med vad en sådan byrå skulle kunna hjälpa oss ledarhundsförare med. Bakgrunden är att ledarhundsförare som nekas tillträde till olika platser i samhället aldrig kan få sin sak rättsligt prövad som diskriminering. Det kan till exempel handla om att man nekas tillträde till en restaurang, skola, ett arbete, en träningsanläggning, konsert, teaterföreställning eller liknande.

Föreläsningen var tyvärr rena skämtet. Man höll en väldigt allmän genomgång vad man gjorde och den tog kanske 20 minuter. På frågor om vad som gällde för ledarhundsförare, kom argumenten med allergi och att det inte fanns mycket vi kunde göra. Som någon lite skämtsamt uttryckte sig, att det lät som när Synskadades Riksförbund pratar…

Det var en stor besvikelse. Man verkade inte ens veta vilka vi var och vad våra problem i samhället var. Man hade inte tagit del av några anmälningar som gjorts av ledarhundsförare för att ens försöka sätta sig in i läget. Det utbröt väldigt tydlig irritation och de båda föreläsarna verkade inte ens kunna svara på direkta frågor om vad man kunde göra för att gå vidar

e.

Under sista delen av eftermiddagen var det uteaktiviteter. Man kunde välja på lite information och prova på klickerträning eller gå långpromenad. Jag och Flinga valde promenadgänget för att både få sträcka ut och för att även det är bra träning att gå med andra hundar som både jobbar eller springer lösa runt omkring. Det gick väldigt bra och på bilden ovan ser vi en blöt Flinga som badade i alla leriga diken hon kunde hitta och lyckan var total :)

På kvällen blev det sedvanlig bastu och fin middag och sedan mingel i baren. Det blev en tidig kväll för mig som hade svårt att sluta gäspa.

Idag söndag började dagen med ett nytt utepass och jag valde även denna gång promenad och även denna gång badade Flinga och hennes kompisar i alla diken. Jag filmade en del både igår och idag med min actionkamera och jag hoppas jag fick lite bra sekvenser i alla fall.

Nästa pass handlade om hur ledarhundar och ledarhundsförare tränas i andra länder. Det skiljer en hel del från Sverige som på många sätt är unikt med det system vi har. Framför allt där staten bekostar utbildning av hundar och förare till skillnad från andra länder där man i många fall finansierar via välgörenhet och där man har flera skolor som sköter utbildning och tilldelning av hundar och sedan även utbildning av förare. Det där kan man tycka det finns både för- och nackdelar med. Vårt system här i Sverige med Synskadades Riksföbund som myndighet för ledarhundar är inte oproblematiskt, men har sina fördelar ändå.

Efter lunch blev det avslutning med lite prat kring teknik och grejer runt kloklippning och sist en utvärdering och avslutande fika. Jag tömde mitt rum, betalade notan och åker hem alldeles snart, väntar på färdtjänst. Har alltid en konstig känsla i kroppen efter sådana här helger. En konstig blandning av trötthet, inspiration, lite sorg att skiljas från vänner, längtan hem, en känslan av att jag istället borde varit hemma och tränat istället för att äta gott och för mycket. En riktig skum mix av en massa känslor och tankar.

Men nu är det slut för den här gången.

Se ledarhundar i arbete

Fler klipp hittar du på min Youtube-kanal

[tags]Hund, Hundar, Ledarhund, Ledarhundar, Synskadade, Synskadades Riksförbund, SRF, Almåsa Konferens[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.