En actionkamera, Garmin VIRB Elite

Bild: Actionkamera Garmin Virb Elite Bild: Joakim Nömell med actionkamera Garmin Virb Elite monterad på cykelhjälm Bild: Ledarhund med actionkamera Garmin Virb Elite monterad på sele

För en tid sedan skaffade min kompis och pilot en en actionkamera av märket Garmin. Den lanserades tidigare under hösten 2013 och det är klart man blev sugen :) De tillfällen jag känt att jag velat filma händelser har väl inte varit så många men det händer men det skulle säkert bli fler om man hade en :)

Just Garmins actionkamera lockade lite extra. Elite-modellen har inbyggd GPS och lite andra sensorer och är även kompatibel med ANT-sensorer som puls, fart/takt, kraft och temperatursensor. Kameran samlar in alla tillgängliga data så länge den är på och sparar dem i separata filer. När man sedan filmat kan man lägga på dessa data i filmen vilket är väldigt coolt :) Då skulle man kunna se oss fara fram med cykel och samtidigt se exakt puls, fart, pedaltakt etc.

Vid besök på Sweden Bike Expo 2013 passade vi på att klämma på den i Garmins monter. Den gav ett väldigt kompakt, robust och tåligt intryck. NÄr vi pratade med en i montern påstods att kameran inte gav ifrån sig några akustiska signaler eller vibrationer alls varför jag inte skulle kunna sköta den. Det blev en liten besvikelse men vi litade inte riktigt på personalens kunskaper och bestämde att kolla själva på annat sätt senare.

När kompisen hade haft sin kamera i ca två veckor skrev han om sina första intryck av kameran. Det mesta av intresse står där och jag hade inte tänkt upprepa det utan skriver så här långt under på alla punkter. Viktigast var förstås att tillgängligheten ändå inte var så illa som man sa i montern där på mässan i höstas. Nu har Garmin även släppt en trådlös fjärrkontroll för att styra filmning och fotografering och detta kvitteras med pipsignaler. Så det blev avgörande för mig att till slut själv skaffa en.

Självklart vill jag göra lite häftiga och fartfyllda cykelvideos och jag har haft en önskan att kunna visa hur en ledarhund arbetar och med en actionkamera fäst på hunden eller hundens sele visa hur det ser ut ur hennes perspektiv. Sedan är det väl bara fantasin som sätter gränserna för vad man mer kan använda den till.

Den första riktiga provfilmningen blev nu idag när jag och MP cyklade. Med kameran fäst på MPs hjälm blev det en dryg timmes film som man kanske kan få ut något roligt ur. Jag har även monterat ett fäste på hundens sele för att testa om det fungerar.

Sedan ser jag mycket fram emot vårens många långa motionslopp. Kanske vill man inte filma så hemskt mycket men det blir väldigt enkelt att fotografera när som helst under körningen. Annars måste jag hålla på och fippla med telefonen vilket inte sker eftersom det är så omständigt.

Till kameran har jag beställt några extra fästen. Jag håller med Egge om att det är trist att det följer med så lite fästen med kameran. Det enda som följer med är klisterfästen för plana och konkava ytor. Jag har kompletterat med fäste för tjocka och tunna rör för att kunna fästa på cykelstyre och hundens sele, ett hjälmfäste och några extra länkar och vinklar. Det finns också en sele för att fästa kameran på axeln och ett fäste för att montera den på armen, handleden eller benet. Dessa två känns det som om jag kommer vilja ha framöver. Just montering på axeln skulle nog kunna passa ganska bra vid cykling.

Eventuella alster publiceras framöver.

[tags] Garmin, Actionkamera, Hjälmkamera, Filmkamera, Cykel, Cykling, Tandemcykel, Paracykel, Ledarhund, Ledarhundar[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.