Kloklippning med kloslipmaskin

Under Sveriges Ledarhundsförares årsmöte och vårkurs 2014 pratade vi om kloklippning, ett ofta återkommande ämne. Flera gör precis som jag och försöker klippa klorna själv, men jag märker att jag inte är helt bekväm med det. Det har aldrig gått fel men jag, och därmed hunden är orolig för att det ska göra det.

Jag hade önskat att kloklippning ingick som en del i utbildningen i någon form, kanske en extra för de som vill och kan men helst tror jag att ledarhundsverksamheten vill undvika det för att man tror att allt för många inte klarar av det och då som vanligt ska ingen göra det. Jag tror det skulle räcka för mig att lära mig min hunds klors beskaffenhet, hur man känner på klon hur långt man kan klippa om det går att känna vilket det inte gör på alla klor.

Under vårkursen visades någon alternativ tång samt en kloslipmaskin. Jag kändes mig väldigt skeptisk och tänkte att det måste ta en evig tid att slipa klorna vilket också delvis bekräftades. Men klipper jag inte klorna själv finns ingen smidig lättillgänglig lösning nära mig. Ingen av de två djuraffärerna i närheten klipper klor som en extra service vilket i sig är lite konstigt för en djuraffär och ingen i familjen klipper klor. Så alternativet är att hitta någon och köpa tjänsten. Då ska man hitta någon med bra pris som finns nära så att det blir enkelt.

Idag när vi var för att handla mat hos en av djuraffärerna frågade jag om de hade någon bra kloslipmaskin. De plockade fram en för 449kr av ett känt märke som sades vara mycket bra, att veterinärer använde kloslip och att det inte alls tog så lång tid. Maskinen levererades med en slipskiva i sten och två utbytbara lite grövre slipband. Maskinen kändes lite mer gedigen än den jag fick klämma på på kursen så jag bestämde mig för att i brist på annat, prova.

Nu har min hund ganska långa klor som skulle behöva klippas lite grovt och kanske fungerar maskinen bättre sen för mer underhåll av klorna. Sporrarna som är lite tunnare gick ändå att slipa ner, men de andra lite grövre klorna tyckte jag inte hände något alls med.

Resultatet blev en varm klo och en ganska dålig lukt, men på klons längd märkte singen skillnad. Kanske är det som personen på kursen ändå sa, att det tar runt 20 minuter. Oklart var om det var för hela hunden eller per klo :) Men oavsett är det för lång tid för en hund som inte alls gillar surrande och vibrationerna i klon.

Så jag är lite missnöjd med investeringen på 450kr och det känns faktiskt lite bortkastade pengar. Imorgon träffar jag en ledarhundskonsulent i jobbet som kan hjälpa mig fixa ner klorna till en lagom nivå och därifrån kan jag sedan prova om slipmaskinen kan vara till någon nytta. Kanske om man gör det lite ofta så kanske hunden vänjer sig och det kanske inte krävs lika långa stunder.

Se ledarhundar i arbete

Fler klipp hittar du på min Youtube-kanal

[tags]Ledarhund, Ledarhundar, Hund, Hundar, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Funktionshinder, Funktionshindrade, Funktionsnedsättning, Tillgänglighet, Labrador, Labrador Retriever, Schäfer, Golden Retriever, Storpudel, Kungspudel, Synskadades Riksförbund, SRF, Hundinstruktör, Klor, Kloklippning, Klotång[/tags]

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.