Ryobi R18I-0 minikompressor

Bild: Ryobi R18I-0 minikompressor

Jag har haft lite problem med pumpningen av mina cyklar. Det är ganska noga med att däcken pumpas till ett visst tryck och de pumpar som finns har mätare som jag själv inte kan avläsa. Så mitt sökande efter något alternativ började.

Med en kompis hjälp hittade vi ett antal små minikompressorer för pumpning av bland annat cyklar. Det fanns flera som hade automatisk avstängning vid ett visst inställt tryck och det tyckte jag kändes helt rätt.

Så idag for jag för att handla den som kändes mest tillförlitlig. Så långt som det gick att förstå av manualen och efter lite hjälp av en säljare via telefon, verkade det som om det skulle gå att trycka sig fram till rätt inställning genom att räkna tryck.

Det blev en Ryobi R18I-0 minikompressor, digital automatisk avstängning och batteridriven. Det sista kändes också som ett krav då den kan tas med ut till tävlingar och motionslopp. Kompressorn har lågtrycksslang för pumpning av typ badbollar och annat som kräver stor volym men inte så högt tryck. Högtrycksdelen klarar att pumpa upp till 10 bars tryck och det medföljer adaptrar för de vanligaste ventilerna för bollar, luftmadrasser, bil- och cykeldäck.

Jag hade visst besvär med att få adaptern för prestaventiler att passa. Det gick inte bara att trycka dit den utan man verkar behöva skruva den lite för att den ska sluta tätt. Därefter fungerade det mycket bra. Den pumpar däcket från 4 till 8 bar på en halv minut ungefär och slår ifrån vid uppnått tryck.

På det hela taget är jag nöjd. Att sköta den själv utan syn var inte riktigt så enkelt som jag hoppades. För varje tryckning ökar eller minskar man inställningen av tryck med 0,1 bar. Däremot verkar den inte reagera vid varje tryckning. Trycker jag 10 gånger för att öka 1 bar så kan den istället ha ökat med 0,8 bar. Jag har inte listat ut om man ska trycka långsammare för att den ska reagera på varje tryckning.

Bland de kompressorer vi hittade fanns det en utgången modell från Black&Decker som istället hade ett vridreglage för att ställa in automatisk avstängning. Det verkade som en bättre lösning för mig. Dock verkade den modellen vara svår att få tag på och ännu svårare att hitta någon säljare som kunde svara på om den fungerade just så för att den skulle bli lätt att sköta för mig.

Ändå är detta en bättre lösning här hemma än pumpen med analog mätare som mina kära familjemedlemmar antingen inte ser eller har svårt att tolka med sina dubbla skalor. Digitala siffror däremot går bra och det är lätt att få hjälp av nioåringen här för att ställa in rätt tryck.

Jag kan inte låta bli att tycka att världen hade varit väldigt mycket mer tillgänglig och rättvis om man bara kunde kompletterat sådana här apparater med bekräftande pip vid knapptryck eller syntetiskt tal som läser upp vad som står på displayen. Det är hårdvara som inte kostar många kronor och som säkert skulle vara till glädje för många fler än blinda.

[tags]Cykel, Cykling, Tandemcykel, Paracykel, Synskadade, Tillgänglighet, Funktionsnedsättning[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.