Synskadades Riksförbund utnyttjar praktikanter

Idag nåddes jag av ett nyhetsutskick från Synskadades Riksförbund Stockholms och Gotlands län. Man annonserar efter en praktikant som kan hjälpa föreningen med utveckling och utbildning i sociala medier.

Det jag reagerade över var de kvalifikationer man sökte efter och samtidigt söker man en praktikant med erfarenhet av att själv leva med en synnedsättning. Den här annonsen ger en tydlig känsla av en kunnig person som med sin kompetens ska hjälpa föreningen att utvecklas. Men i begreppet praktikant tolkar jag in att man jobbar utan lön eller med arbetsmarknadsinsatser. Dessutom ska man som praktikant lära till arbete och inte lära ut som i det här fallet och inte heller utföra ett riktigt arbete.

Det är väldigt ofta som företag och föreningar i synbranschen vill ha medarbetare som själva har en funktionsnedsättning. Man behöver vår kompetens och helt klart marknadsföringsvärdet i att ha oss anställda. Det är helt enkelt bra för företaget. Men ofta hinner man knappt påbörja en intervju och aldrig komma in på lönefrågan, utan att begrepp så som inledande praktik och lönebidrag kommer på tal. Att betala för den unika kunskapen flera av oss besitter är inte riktigt lika intressant.

Det finns idag inte ett enda hjälpmedelsföretag i Sverige som sysslar med synhjälpmedel som inte har en eller flera anställda med någon funktionsnedsättning. Inte någon enda jag har pratat med i branschen, har en vanlig anställning utan lönebidrag. Ofta har föreningar möjlighet att få ett lönebidrag på upp till 100% av ett maxbelopp som fortfarande ligger på 16800kr + sociala avgifter. Privata, vinstdrivande företag kan få upp till 80% av den lönen + sociala avgifter finansierade med lönebidrag. Det är nog ytterst ovanligt att dessa personer som jobbar i dessa företag har lägre än 70%. Därtill har man möjlighet att få ytterligare stöd i form av arbetsbiträde.

Då är det ganska smaklöst att just SRF som ändå får anses ha ett visst samhällsansvar när det gäller synen på synskadade som arbetskraft själva inte ens verkar vilja betala för en ändå ganska högt kvalificerad tjänst. Vad sänder det för signaler till de människor man ska representera när man inte ens själva vill betala för deras kompetens. Och vad sänder det för signaler till övriga samhället? Fundersam blir jag också när det är människor som själva har en synnedsättning inom SRF som verkar tycka att sådant här är OK.

Nu kan man tänka att SRF är en förening. Jag är inte medlem och har inte koll på deras ekonomi. Men pengar finns och för en sådan här kortare insats måste man budgetera för eller avstå ifrån.

SRF, gör om och gör bättre!

Här kommer annonsen i sin helhet:

Praktikant sökes

Är du haj på sociala medier och söker praktikplats? Toppen. SRF Stockholms och Gotlands län söker en praktikant som kan hjälpa oss vidareutveckla, driva och lära ut sociala medier. Vi vänder oss till dig som är arbetssökande med rätt till praktik eller student som söker praktikplats.

Vi söker dig som:

 • Har ett brinnande intresse för att arbeta med Internet
 • Har kompetens motsvarande webbredaktör, informatör, journalist eller har god kännedom av att arbeta med sociala medier.
 • Är idérik och fantasifull
 • Har förslag till hur vi bäst når våra målgrupper via sociala medier
 • Vill hjälpa oss att utveckla vår ”personlighet” på sociala medier
 • Kan se trender, tendenser och samband
 • Har egen erfarenhet av att leva och arbeta med en synnedsättning

Vad vill vi ha hjälp med?

 • Skapa en strategi för hur vi ska använda sociala medier i vårt påverkansarbete
 • Lyfta vår närvaro i sociala medier
 • Föra loggbok över tweets och inlägg (vad blir ett klickmonster?)
 • Skapa lathundar och policys för arbetsplatsens arbete med sociala medier
 • Söka, identifiera och föreslå fler aktörer vi kan följa för att inhämta information till politiskt påverkansarbete

Vad erbjuder vi dig?
Du kommer få jobba dynamiskt och gemensamt med andra. Andra arbetsuppgifter som hör till ett kansli kan också förekomma.

Omfattning: cirka två månader, hel- eller deltid

Plats: SRF Stockholms och Gotlands län, Gotlandsgatan 46, Stockholm

[tags]SRF, Synskadades Riksförbund, Synskadade, Funktionshinder, Funktionsnedsättning, Arbete, Praktik, Lönebidrag[/tags]

Stockholm County, Sweden

2 reaktioner till “Synskadades Riksförbund utnyttjar praktikanter”

 1. Tack för synpunkterna på vår annons.
  Vi ser ju nu att texten inte motsvarar våra intentioner.
  Jag vill gärna förtydliga lite gällande vår avsikt och idé med praktikplatsen.

  Vi börjar med ett klargörande – Synskadades Riksförbund Stockholms och Gotlands län har inte haft några praktikanter alls så långt tillbaks någon av våra nu anställda kan minnas.

  Orsaken till att vi nu annonserar efter en praktikant är att vi vill sopa rent framför vår egen dörr.
  Vi arbetar bland annat för att personer med synnedsättning ska få möjlighet att både praktisera och arbeta, vilket är alldeles för få förunnat idag.

  Att erbjuda en person med synnedsättning praktik tänker vi kan ge erfarenheter, meriter och referenser som är bra att ha i det fortsatta arbetslivet.
  Vårt kansli är tillgängligt, har flera medarbetare med synskador med hög kompetens och stort kunnande om olika funktionsnedsättningar och hjälpmedel.

  Vår personal har både kompetens och tid att driva satsningen på sociala medier själva. Men det skulle vara ett extra värde om någon som vill och har möjlighet kan komma och, under handledning, få lära sig att driva ett projekt tillsammans med vårt kansli. Annonsen var inte helt tydlig på den punkten, Det beklagar jag.

  Praktikperioder ingår i många utbildningar och massor med företag och organisationer erbjuder praktikplatser.

  Vi både tror och hoppas att det finns personer med synnedsättningar som har stort kunnande och ett brinnande intresse för kommunikation och sociala medier som kan vara intresserad av att praktisera hos oss.

  Hoppas bilden av vår intention med annonsen har klarnat lite. Hör gärna av dig om du vill veta något mer.

  Fredrik Ahlkvist, distriktsordförande för Synskadades Riksförbund Stockholms och Gotlands län

 2. Jag reagerade på exakt samma sätt som du. Man söker en praktikant för ett uppdrag som kräver både erfarenhet och till viss del även högre utbildning. Vidare så vara tjänsten i högst två månader. Vad händer sedan? Ska föreningen ha ”lärt sig” hur man gör för att sedan lägga över jobbet på någon ombudsman.

  Jag känner inte till de bakomliggande orsakerna, men antingen så fattar man inte hur kompetens en sådan person behöver vara, eller så bryr man sig inte om att satsa ordentligt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.