Swe Cup Paracykel 2015

Bild: Joakim Nömell vid tandemcykel

Bild: Rickard Nilsson på Trike

Bild: Peter Malmberg på handcykel

Bild: Henrik Marvig på anpassad racer

Nu körs för första gången en cup för paracyklister i Sverige. Projekt Paracykel, som drivs av bland andra Svenska Cykelförbundet har satt ihop en cup med 6 deltävlingar förutom SM där också paracyklister deltar i disciplinen tempo. Deltävlingarna går runt om i landet samtidigt som övriga större tävlingar.

I dagsläget är inte paracykel en speciellt stor sport i Sverige men vi hoppas på tillväxt. Just nu finns ett landslag med en tandemcyklist, 2 handcyklister, en trikecyklist och en cyklist som kör vanlig anpassad racer. Förutom dessa kan man idag se ett antal aktiva handcyklister och 4–6 mer eller mindre aktiva tandemteam. Jag hoppas naturligtvis att det ska bli många fler. Inför den här cupen kommer vi även försöka bjuda in övriga nordiska länder för att öka konkurrensen och intresset för sporten.

Min egen målsättning är naturligtvis att vinna hela cupen, ta ett steg genom det så kallade talanglaget vidare in i landslaget. Det är ingen liten målsättning och det är mycket som ska klaffa för att det ska bli så. Ekonomi givetvis, det kostar att resa, bo och tävla och för oss tandemteam krävs dessutom kostnaden för en pilot. Jag vet ännu inte riktigt om jag mäktar med hela den delen själv och riktigt hur mycket mina piloter själva är beredda att satsa i detta i tid och pengar.

Sedan är det givetvis tiden, tiden till träning samtidigt som jag försummar en familj lagom mycket. Att satsa på en elitnivå och både ha familj och heltidsjobb ser jag kanske som den största utmaningen. Att jobba heltid och orka och hinna träna 5–6 dagar och kvällar i veckan är en tuff uppgift.

Ytterligare saker som måste fungera är duktiga och engagerade piloter. En eller flera piloter måste vara beredda och villiga att göra ungefär samma resa vad gäller träningar och tävlingar.

Men detta är mitt mål för att nå ut på de internationella cykelloppen. Vi får se hur långt tiden, pengarna och orken räcker :)

Här kommer information om tävlingen. Mer information finns på SCFs hemsida.

SWE CUP PARACYKEL 2015 I samarbete med Invacare

En cup med 6 deltävlingar med tre tempolopp och tre GP lopp under säsongen 2015. Tävlingarna arrangeras i samband med övriga klasser på respektive tävling.

Regler:
  • För att tävla skall man vara medlem i en förening och inneha en tävlingslicens utställd av Svenska Cykelförbundet. Föreningen beställer licensen från SCF. Det gäller även för piloter till tandem.
  • Fyra tävlingsklasser handcykel, tandem, trike och racer där damer och herrar kör i samma klasser
  • Vi kommer att använda UCI faktor för de fyra klasserna så oberoende av klassning inom de fyra cykeltyperna eller kön, tävlar de i klass för respektive cykeltyp.
  • Klasserna Racer och Trike tävlar i separata klasser, fast slås samman i Cupen med att respektive cyklist räknar poäng från sin klass.
  • Ledartröja för respektive klass delas ut efter varje deltävling, där Racer och Trike slås ihop.
Poängberäkning

Alla deltävlingar räknas till slutsammanställningen, poäng enligt följande för samtliga deltävlingar och fyra klasser gäller:

Placering Poäng
1 25
2 23
3 22
4 21
5 20
6 19
7 18
8 17
9 16
10 15
11 14
12 13
13 12
14 11
15 10
16 9
17 8
18 7
19 6
20 5
21 4
22 3
23 2
24 1
25 – > 0

Segrare i cupen för respektive klass är den cyklist som erhållit flest poäng.

Vid lika poäng vinner den som har flest segrar, andra platser osv.

Om det inte går att särskilja cyklister i den sammanslagna klassen Racer och Trike i den sammanlagda cupen vinner den cyklist som har haft flest startande i sin klass.

Prispengar för deltävlingar

Invacare ger de tre främsta i alla fyra klasserna på alla 6 deltävlingarna ett presentkort för inköp av utrustning och material.

Placering Presentkort
1 600:-
2 400:-
3 200:-

Prispengar för sammanlagda cupen

SCF betalar ut det till cyklistens förening efter cupfinalen.
Placering Prispengar
1 1500:-
2 1000:-
3 500:-

Deltävlingar

Datum Tävling Tempo/GP
2 maj SMACK Tempot – Odensala Tempo
29 maj Arlanda Test Track – Arlanda GP
21 jun Velodromen GP – Falun GP
8 augusti Värnamo Tempo – Värnamo Tempo
12 sept Mölnlyckegirot – Mölnlycke Tempo
19 sept Sista chansen – Ramnäs GP

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.