Metric Century 100km

Bild: Joakim Nömell på cykel dricker yoghurt

Nu var det lite drygt tre veckor sedan jag registrerade mig på Zwift och det har verkligen förändrat saker för mig. Jag har redan utan problem och utan att ens anstränga mig cyklat 686km och redan nått level 10 i spelet. Idag körde jag min första riktigt långa distans sedan utesäsongen tog slut i september och längre än jag någonsin cyklat inomhus. Då blev det 10 mil, ett träningspass på 3 timmar och 11 minuter. Jag har lärt mig en massa om Zwift så klart. och det har också hunnit utvecklas en del sedan jag började.

I spelet finns två ”världar” man cyklar i och det är beroende på veckodag i vilken man hamnar i. Den virtuella miljön Watopia och en skapad kopia av en sträcka i staden Richmond i Verginia, USA. Watopia är helt påhittad miljö. Inledningsvis fanns bara en bana på ön Watopia, men dagen före nyår lanserade man ytterligare en bana på ön och möjlighet att välja väg så att man kan växla mellan dom olika banorna. Den ena är något mer kuperad och den andra ganska platt och går längs med och delvis även under havets yta. Där ska man kunna se skeppsvrak och hajar och man cyklar som i en undervattenstunnel. Man har också utvecklat ljudbilden något vilket jag är mycket glad över. Bara det att man passerar ett tivoli på ena banan och en byggarbetsplats på den andra och när man kör i undervattenstunneln, hör man ljudet av valar som passerar från höger till vänster och man hör när man cyklar ner under vattenytan och upp ovan jord igen.

Zwift är fortfarande svårt att förklara för någon som dels inte är cyklist och dels inte provat Zwift. Det låter bara konstigt och de jag försökt förklara för får en konstig överseende ton i rösten. Bland bitna Zwift-cyklister känns det nästan som en religion.

Det häftiga är att det anordnas online tävlingar och träningspass i grupp precis som under utesäsongen i cykelklubbarna. Här om dagen arrangerades det första inofficiella svenska mästerskapet online på Zwift och jag känner mig säker på att detta kommer bli mycket stort. Rekordet på antalet cyklister online samtidigt som jag sett har varit drygt 1000 och det är en fascinerande tanke och känsla att så många på så olika ställen i världen samtidigt sitter och trampar och tittar på sina skärmar. Man kan se varandras position, namn, nationalitet och prestation och givetvis också skicka glada tillrop så som ”ride on”, ”hammertime”, ”bring it!” och liknande.

Jag tror jag vågar påstå att min inställning och förutsättning till träning på egen hand förändrats i grunden. Jag har redan skrivit om att jag håller på att ändra mitt fokus för att försöka tänka mindre på piloter och mer på mig själv. Jakten på piloter och slitet kring att få med piloter på diverse tävlingar har kostat mycket energi och framför allt fått mig att känna mig tjatig och väldigt beroende av andra. När det inte gått så har det resulterat i en känsla av total brist på lust att fortsätta. Det kostade mig 8kg extra och en enorm förlorad upptränad kondition som jag nu får jobba tillbaka.

Med Zwift känner jag mig ganska säker på att jag åtminstone inte totalt kommer misströsta om jag blir sittande inomhus även när solen skiner i vår. På Zwift blir det väldigt konkret att jag inte är den enda som sitter inne och tränar och det tror jag inte heller jag kommer vara under utesäsongen. Många säger sig sitta inne för att vara mindre beroende av väder och för att tiden ska räcka till.

Så jag ser ljust på framtiden träningsmässigt. Dock har jag inga mål direkt inför säsongen 2016. Sådant kan förändras om förutsättningarna förändras.

Här följer lite information om dagens 10-milscykling. Det häftigaste är nog ändå att det faktiskt på kartan ser ut som jag varit i Richmond och cyklat. :) För denna distans uppnådde jag priset ”Metric Century”. Nästa sådan distansutmaning är 100 miles eller 161km, men den får vänta lite. :)

[tags]Cykel, Cykling, Paracykel, Tandemcykel, Träning, Zwift[/tags]

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

6 reaktioner till “Metric Century 100km”

  1. Meh. Jag har ju bara gjort 60km hittills i år. På det här sättet kommer du ju cykla längre än mig. Så kan vi inte ha det! ;)

    1. Ja just ja, det är så du har det ja. Och lille T får sitta bakpå förutsätter jag? :-)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.