Stockholms Syncentral ute på anbud

I dagarna lades ett förfrågningsunderlag ut gällande Stockholms Syncentral och det är nu möjligt att lämna anbud på vår verksamhet. Senast 6/4 2016 ska anbuden vara inlämnade. Till årsskiftet 2016/2017 räknas det med att den nya ägaren ska ta över.

Tankar om att vår verksamhet ska upphanldas har förekommit tidigare, men det var först under 2015 det började på allvar och man förstod att det nu skulle bli allvar. Många sa att det aldrig blivit av förut och inte kommer bli det den här gången heller. Men nu händer det.

Det är svårt att veta vilka aktörer på marknaden som skulle vara intresserade och ha kapaciteten att ta över verksamheten. Några är mer troliga än andra, men gissningar lönar sig inte speciellt mycket och det är bara en dryg månad tills tiden går ut och säkert ytterligare någon tid innan vi får svaret.

Diverse politiker har varit väldigt drivande för detta och de partierna röstar jag inte på… Själv anser jag att Synskadades RFiksförbund – SRF varit ganska bidragande till det som nu blivit. Inte så att man velat ha ut oss i privat regi då nog alla förstår att det skulle innebära försämringar. Men man har ganska hårt drivit missnöjet mot Syncentral och hjälpmedelsverksamheten vilket nog hjälpte politikerna mer än vad man önskade, eller snarare i fel riktning.

Nu menar jag inte att man inte ska klaga, men kanske att man klagade på fel saker och på fel sätt och åtminstone de jag pratat med har varit långt ifrån pålästa. Dessutom måste man göra en konsekvensanalys innan man slår på trumman. Vad är dom troliga följderna av att väcka den björn som sover? Har någon förändring vad gäller synhjälpmedel eller färdtjänst blivit till det bättre för brukarna de senaste åren? Inte mycket.

Vad det här får för konsekvenser får vi se. För min egen del vet jag lika lite, förutom att jag lär få någon sorts valmöjlighet att följa med den nya verksamheten eller att stanna kvar inom landstinget och få en annan tjänst. Båda alternativen är lika svåra att överblicka och ingen av de frågor man har lär få svar i brådrasket. Jag tänker inte avslöja i vilken riktning tankarna går just nu då sådant kan ändras.

[tags]Arbete, Syncentral, Syncentralen, Hjälpmedel, Synskadade, SRF, Synskadades Riksförbund[/tags]

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.