Orutin och haveri

Idag var det ett perfekt cykelväder med lagom temperatur runt 16 grader och nästan ingen vind. Jag och ”MP” bestämde att ta en sväng för att förbereda oss inför dom kommande motionsloppen Sthlm Bike och Velothon Stockholm dom två kommande helgerna.

I mitt fall har det bara funnits möjlighet till inomhusträning efter att cykeln hängdes upp efter Vätternrundan. Det har blivit en hel del timmar på trainer ändå, men inomhus är det svårt att motivera sig till pass längre än 1½ timme.

Vi rullade Gamla Nynäsvägen söderut i god fart. När vi nådde hamnen hade vi ett snitt på 33km/h trots att vi fick köra lugnt genom stadskärnan på grund av all trängsel. Det är här orutinen kom in i bilden. När vi for hemifrån hade jag glömt ladda cykeldatorn, men tänker att 28% på en Garmin Edge 810 med 12–15 timmars batteritid borde räcka dit och hem. Men när vi kom fram visade batteriindikatorn 5%. Antagligen hade den legat lite för länge och tappade ström fortare än normalt. Det var inte att tänka på att det skulle räcka även hem.

Men kaffet var gott och bullen var välförtjänt där i solen på bryggan i gästhamnen. Trots att man känner att dagarna blivit svalare dröjer sig sommardofterna och känslan kvar. Det luktar nyrökt fisk, nybakat, hav och båtavgaser, då är livet bra gott. :)

På hemvägen tänker jag mig att telefonen får logga turen. Det innebär att det inte blir någon loggning av puls vilket stör mig. Jag konstaterar dessutom att även telefonens batteri är på upphällningen, märkligt nog lika mycket som cykeldatorn när vi åkte hemifrån, 28%. :P Men även det borde räcka.

Vi tar innevägen genom Stora Vika och Sorunda hemåt för lite backträning. Det är den väg Velothon Stockholm kommer gå. Det känns rejält i låren trots all träning. Det är i och för sig allt för lätt att köra mer tempoträning hemma istället för tung backträning som jag ägnade mig mer åt i höstas.

Vi får ett kedjehopp och efter det rasslar det skumt på vissa växlar. Jag tänker att det behövs en justering sen. Vi fyller på vatten vid en hembygdsgård och rullar vidare.

Med ca en mil kvar händer det. Vi bromsar in inför korsningen för att svänga ut från Skogs Ekebyvägen ut på Nynäsvägen. Farten v därför hyfsat låg. Plötsligt rasslar det i ekrarna och hjulet låser sig. Vi kanar en bit men håller oss på rätt köl utan att gå omkull.

Växelförare och kedja har gått in i bakhjulet och trasslat in sig i ekrarna. Vi konstaterar snabbt att det är färdigcyklat för idag. Värre än så, vi får inte ens till det så att bakhjulet kan rulla.

Alternativen är inte många, att traska närmaste vägen till pendeltågsstationen i Västerhaninge då det inte finns någon i närheten som kan plocka upp oss. Så bärande på bakdelen av cykeln går vi norrut i våra cykelskor. Tack och lov valde jag MTB-skorna idag. Det hade inte varit kul att gå ca 3km med landsvägsklossar.

En mack på vägen får förse oss med en stödkorv och dricka och till slut når vi tåget och kan åka sista biten hem. Det var en ny erfarenhet. Tursamt nog har jag alla delar hemma och bakhjulet verkar inte ha tagit skada. Men ett besvärligt slut på en trevlig tur.

Och här kom orutinen in igen. När vi tvingades att stanna tog jag fram telefonen för att spara min aktivitet. Innan jag ens hann låsa upp telefonen stängdes den av på grund av svagt batteri. :) Tursamt nog fanns den kvar när jag åter laddade telefonen vid hemkomsten.

[tags]Cykel, Cykling, Paracykel, Tandemcykel, Träning, Nynäshamn[/tags]

Haninge Municipality, Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.