Omoby identifierar föremål

Omoby är förvisso ingen ny app. Jag har haft den i min telefon ett bra tag och den har varit en bloggidé länge. Så här kommer en beskrivning av något som är ganska häftigt och ett bra exempel på vad ny teknik kan användas för. Själv har jag dock inte funnit någon praktisk nytta av den i min vardag utan bara lekt, men jag kan gott och väl tänka mig att som ensamstående synskadad eller i en familj där alla är synskadade så kan det nog vara ett bra komplement.

Omoby är en app som ska hjälpa till att identifiera föremål. Appen är väldigt ren i sin design och har bara ett fåtal knappar och ett kamerafönster. Idén är enkel, man tar ett foto av ett föremål, fotot laddas upp till en server som jämför bilden med en avancerad databas och försöker analysera vad som finns på bilden och svaret skickas tillbaka inom ett 20-tal sekunder i form av en textbaserad beskrivning. I den händelse något är oklart verkar appen ge flera bildbeskrivningar.

Databasen bygger på information som man lagt in i den. Det är således en ständigt växande databas som blir smartare för varje bild som laddas upp och kan identifieras.

Det man kan se på exemplen nedan är att den faktiskt är väldigt bra på att identifiera föremål. Bilden på ett knä och en halv Apple iPad identifieras direkt som ”Apple iPad”, en bild på en lampa ger en ganska detaljerad beskrivning av lampans form, en spritflaska med märke och allt, tangentbord, kaffeglas etc.

Det appen inte kan hjälpa till med är att analysera text och läsa upp den, eller som Bildtolken där en människa satt på andra sidan och kunde ge en mer detaljerad beskrivning av en bild och svara på frågor om mer specifikt innehåll i en bild så som bäst-före-datum, lampors färg och status och liknande. Det är kanske mer vad jag skulle önska, en Bildtolken för iPhone. Jag har haft lite svårt att se nyttan med Omoby. Om jag sitter med ett tangentbord, en iPad eller ett kaffeglas framför mig kanske jag inte behöver så mycket hjälp med att identifiera föremålet. Ska möjligen vara om jag har väldigt många Cognac-sorter i skafferiet och behöver veta att just denna är Larsens.

Så än så länge är Omoby en kul leksak som visar vad man kan göra med vanlig teknik. Och det är just detta som ökar möjligheten för tillgänglighet att utvecklas fort och till ett rimligt pris, att man använder vanliga prylar och ”bara” behöver skriva apparna som löser ett eller flera specifika problem. En app är bara mjukvara, kostar således bara pengar i form av tid att utveckla. En hårdvara tar lång tid och är dyr att utveckla och när den kommer ut på marknaden är risken stor att den redan är gammal och aldrig kommer att betala sig. Det har otaliga exempel visat på hjälpmedelsmarknaden.

Idén om att som synskadad ta kameran till hjälp för att identifiera föremål eller miljö är ingen ny idé. Redan för ett antal år sedan utvecklade företaget Polar Print en app för Symbian-plattformen som kallades för Bildtolken där man kunde ta ett foto med kameran som laddades upp till en server. Vänner och bekanta som ändå satt vid sina datorer hela dagarna, hemma eller på jobbet, kunde vara inloggade som ”tolkar” och när en bild laddades upp fick man som tolk ett meddelande om att någon behövde hjälp. Tackade man ja till uppdraget kom bilden och ett skrivfält där man kunde beskriva vad bilden föreställde. Med tiden kunde man också ladda upp ljudklipp tillsammans med bilden om man ville formulera en fråga mer utförligt och man kunde också använda live-video över 3G.

Tanken var faktiskt riktigt bra och jag själv använde tjänsten Bildtolken ofta på gym för att få hjälp att läsa av displayen på träningsredskap när jag inte hade någon i närheten att fråga.

När Bildtolken gick i graven fortsatte jag använda foto för att få hjälp. Jag kunde stå ute hos kund med ett krånglande bredbandsmodem. Då tog jag ett foto av modemet, MMS:ade bilden till en vän som i detalj kunde se vilka lampor som lös och i vilka färger. Mycket praktiskt. På samma sätt har jag tagit en bild av en förpackning för att få hjälp med bäst-före-datum och liknande.

För att analysera text och få den uppläst finns andra appar som jag kommer skriva om inom kort.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.