Testat Yaesu FT-450AT

yaesu-ft-450eIdag kom Joche hem på besök och vi testade Yaesus FT-450AT med inbyggd antenntuner. Riggen har blivit väldigt populär och omtalad och på jakt efter en lämplig rigg både till mig och kanske även Joche så lånade jag in en för test. Det var primärt tillgängligheten jag ville testa.

Riggen var väldigt kompakt och trevlig och bra knappar. Den inbyggda talsyntesen kunde även den bara läsa frekvens och trafiksätt. Problemet var dock att den läser väldigt långsamt så man blir tokig utan att vara särskilt van frekvensrattare. men jämfört med K2’an som står på mitt bord just nu på lån slår detta med hästlängder vad gäller tillgänglighet.

Antenntunern verkar också fungera bra. k2:an stämmer av bättre mot min CP-6-antenn som förvisso är helt kass och felinställd. Men jag gissar att det blir kompromisslösning när det ska vara integrerat.

Summering: en sån rigg skulle jag kunna tänka mig om jag hade för mycket pengar och kunde köpa två :) Men just nu måste jag snart välja och bestämma mig. Och för min del blir det K2.

Här följer de tekniska specifikationerna tagna från Mobinet.Se:

Beskrivning
FT-450AT allemanstransceivern från Yaesu har ett enastående pris i förhållande till prestanda. Med mycket av sin teknik lånad från FT-2000 och FTDX-9000 är det inte konstigt att den går väldigt bra. En suverän mottagare och en mycket bra sändare till ett bra pris gör den till en riktig allemanstransceiver! Mottagaren har 8 bandpassfilter på ingången följt av ett roofingfilter på 10 kHz i första MF. Därefter ligger en stark DSP på andra MF och sköter AGC, brusreducering mm. Med FT-450E behövs inga extra filter längre, då DSP:n sköter detta istället. Det finns det även en modell utan autotuner, FT-450. FT-450AT levereras med handmikrofon, DC-kabel, engelsk och svensk bruksanvisning. Om ett ställ önskas, för att få upp transceivern samt vinkla den uppåt, så kan MMB-90 användas. Se tillbehör nedan.

Specifikation
Frekvensområde 30 kHz – 56 MHz (RX) 160 – 6 m amatörband (TX)
Frekvensstabilitet +/-1,0 ppm
Antennimpedans 50 Ohm (tuner av)
Strömförbrukning Max 22 A (vid 13,8 VDC)
Drivspänning 13,8 VDC (+/-10%)
Storlek 229 x 84 x 217 mm
Vikt 4 kg

[tags]Amatörradio, Yaesu, Yaesu FT-450AT, Elecraft, Elecraft K2, kortvåg, VHF, UHF[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.