Blinda rasar mot den kommande filmen ”Blindness”

Den tredje oktober 2008 publicerar Dagens Nyheter artikel Blinda rasar mot filmen ”Blindness”. De blindas riksförbund i USA, NFB, är väldigt upprörda över hur blinda framställs i filmen. I korthet handlar filmen om en stad i USA som drabbas av en epidemi som gör invånarna blinda och kaos uppstår. Man tycker att blinda framstår som hjälplösa och inkompetenta och så vidare, och så vidare.

Jag kunde inte låta bli att kommentera, för trots allt så inser man hur lite humor en del har, eller för den delen inlevelseförmåga och hur man orkar uppröras för något sådant. Min spontana tanke var att — ja men — om en stad skulle drabbas så så skulle ju kaos uppstå. Jag menar vi blinda har ju övat, lärt oss och levt med det och kan allt. Men om en hel stads invånare skulle drabbas så så skulle det verkligen bli katastrof. Således inget att uppröras över.

[tags]Dagens Nyheter, blinda, NFB, film[/tags]

5 reaktioner till “Blinda rasar mot den kommande filmen ”Blindness””

 1. Det är inte en stad som drabbas utan ett helt land eventuellt en hel kontinent…

  Problemet är att de personer som drabbas inte vet hur man skall ta sig fram i världen som blind de får heller ingen hjälp att anpassa sig till det livet eftersom myndigheterna är livrädda för att blindheten skall smitta, vilket den också gör…

  Grejen är att det inte är det faktum att människor blir blinda som är viktigt, utan vad som händer med mänskliga värden när våra grundläggande samhällsfunktioner slås ur spel. Det är läskigt, mycket bra och grundas på en bok som man bör läsa.

  1. Jag vet inte om jag tycker handlingen i filmen beskriver särskilt bra samhällets sårbarhet eftersom det är så orealistiskt. Därför är det väl smått töntigt av handikappade också att bli upprörda. Vill man visa samhällets svaghet på ett realistiskt och mycket viktigare sätt och visa mänsklighetens svagheter i krissituationer, så kan man ju göra film om hur lätt det är att slå ut ett samhälle via el, tele, internet, vatten, trafik och liknande

   Men jag har varken ”sett” filmen eller läst boken.

 2. Det första skämtet jag kom på skulle vara att talesmannen för NFB skulle säga: ”I protest kommer vi inte att se filmen.”

  1. Håller med. Hur bra filmen blir vet man förstås inte, men boken är en enastående skildring av ett samhälles upplösning. Blindheten är bara ett verktyg för att skildra något viktigare. Hoppas inte boken har blivit alltför misshandlad av Hollywood!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.