Asus Eee box

asus_eee_boxPrylar är kul i allmänhet men det är extra roligt när man ser tekniken ta krumsprång frammåt och man direkt utan att leta behov och funktioner kan se klara vinster. Idag fick jag just mina två Asus Eee box stationära mini-datorer! Jag har tidigare skrivit om Asus Eee PC som är en liten bärbar dator på 950 gram och 8,9″ skärm och närmare 5 timmars batteritid.

Nu har Asus släppt en stationär mini-PC, Asus Eee box.

När man packar upp den får man en känsla av att detta inte är möjligt! En mycket kompakt väldesignad låda som med måtten 223x178x26mm gör ett minimalt intryck.

Asus Eee box är utrustad med en Intel Atom CPU på 1,66GHZ och Intel chipset. RAM-minnet är kanske lite klent på endast 1GB, men datorn är bestyckad med 2 minnesplatser och 2x512MB RAM så det bör gå att stoppa i lite mer. Hårddisken är på 80GB som räcker mer än väl till musik och lite film och det vanliga i en arbetsstation och det går såklart att komplettera med extern hårddisk ansluten via USB.

Baksidan är utrustad med antenn för trådlöst nätverk, DVI-I utgång, 2 USB-portar samt ljudutgång. Under en snygg lucka på fronten döljer sig 2 USB-portar smidigt placerade för inkoppling av tillfälliga saker samt hörlursuttag och mikrofoningång.

Eee box är bestyckad med två operativsystem. Dels Splashtop linux som innehåller det nödvändiga för att surfa och läsa mail. Dessutom innehåller burken Windows XP home. Fördelen med det här upplägget är att du kan använda det mer snabbstartade Linux-operativet för enklare arbeten och för att snabbt söka på internet och XP för mer traditionellt arbete. Splashtop startar på ca 10 sekunder medans XP tar upp mot en minut på sig. Tack vare det relativt begränsade RAM-minnet tror jag burken kommer bli segare vart efter man installerar mera program i XP. Men tanken är mycket god.

Datorn levereras med två olika monteringsmöjligheter. Dels en liten fot för att monteras stående, lätt tillbakalutad vilket ger ett lite coolt modernt intryck. Den kan även monteras på den medföljande plattan på bildskärmens baksida. Då blir den helt osynlig men också antagligen svårare att komma åt.

Det mest fantastiska av allt i det här är ändå priset! För en suveränt liten och smidig och förvånansvärt kraftfull dator, betalar man i det här fallet ca 2700kr inklussive moms. Då får du även med ett tangentbord och mus. Kan det bli mycket bättre? Datorn fyller de flesta behov man har i hemmet och kräver av en persondator både för barn och vuxna. Tänker man sig spela avancerade tunga spel, ljud-, bild- eller videoredigering är det däremot fel typ av dator.

[tags]Asus, Asus Eee box, Eee box, Eeebox, Datorer, MiniPC, Mini-PC, Minidatorer, Splashtop, Windows XP, XP[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.