Planering för antennbygge

skiss_dipolbyggeJag har länge haft problem med antenn och störningar för kortvåg. Min vertikala kortvågsantenn har inte fungerat något vidare. En kort period i slutet på sommaren när jag precis köpt min kortvågsrigg kunde jag köra på 20-metersbandet men på 80-metersbandet var antennen helt missanpassad och jag har inte lyckats få det bättre. Och nu är det så mycket störningar så jag höringenting längre.

Så det börjar bli dags att försöka hitta på en lösning. En kortvågsantenn är egentligen bara en horisontell kabel som ska vara lång och högt placerad och det är ju inte så lätt i radhus och hyreshus. Men jag har fått en ritning på en förkortad antenn som ska fungera bra. Då blir den ”bara” 17 meter lång. För att få plats med den måste jag flörta med mina två närmaste grannar.

Planen är att ha ett maströr mitt på mitt hus som sticker upp ca 4 meter över taket som ska bli antennens mittpunkt. Från den går sedan dipolen ut åt två håll snett ner mot respektive grannes tak och fästs i exempelvis fästet till hängrännan eller liknande. Då blir konstruktionen som ett upp och nedvänd V och efter förutsättningarna en ganska bra höjd på det hela.

Men allt bygger på grannarnas välvilja, och båda måste ge sitt godkännande. Egentligen är det inga knstigheter, en tunn tråd på 2–3mm som går snett över deras tak och fästs med en tunn persientråd i hängrännan. Borde inte finnas någon anledning att säga nej hoppas jag.

Så idag har jag fått hjälp av en duktig kille från SKØQO att göra en ritning över hur jag tänkt. Den ska bifogas med ett brev där jag förklarar och ber snällt så får vi hoppas det går vägen. Vi har ju inte så mycket kontakt trots att vi bor så nära så jag har ingen aning om hur stora chanserna är att de går med på det. Det återstår att se. Sedan är det bara att börja skaffa maströr och fästen och bygga dipol. Det skulle vara riktigt kul och framför allt om det sedan fungerar bra att kunna bli mer aktiv hemma igen.

[tags]Amatörradio, Kortvåg, Elecraft, Elecraft K2, SK0QO, Antenn, Antenner, Dipol, Halvvågsdipol, Trådantenn, Trådantenner, Grannar, Grannsämja, Radhus, Haninge[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.