Varje hobby har sina töntiga uttryck

Folk brukar gnälla på mig över alla båttermer som man använder till sjöss. Att höger och vänster heter styrbord och babord, att hink heter spann, fören och akter, koj istället för säng. Och ibland blir jag trotsig och för att reta andra kör med ”putt-ifrån-korvar” istället för fender och liknande. Men där tycker jag ändå det finns en viss vikt i att alla ombord åtminstone förstår varandra. Sen måste man inte slänga sig med termer bara för att vilja visa sig kunnig och insatt.

Amatörradio har också sina uttryck och dom har jag lite svårare att anamma och har min ”våga vägra använda”-klubb. Och här kommer några exempel. Ni som har fler får såklart gärna lägga till.

 • Vrida vänster: syftar på att man vrider volym/avstängningsknappen åt vänster och stänger av riggen = gå och lägga sig

 • Hälsa bakåt: att hälsa till övriga familjen

 • ”Namnet på den här kanten är Jocke”: ja, alltså, jagheter.

 • ”Vi hörs och störs”
 • Sedan finns det en rad sifferkombinationer som förvisso är lättare att begripa. Jag skulle tro att de uppkommit i telegrafisammanhang precis som bokstavsförkortningarna – de så kallade Q-förkortningarna. Men siffer. Men av alla sådana uttryck så är de tre ovan nog i nämnd ordning de allra värsta. Hälsa bakåt, och namn på vilken kant? Så ibland förstår jag alla er som tycker alla marina uttryck kan te sig något onödiga och nördiga =)

  [tags]Amatörradio, Båtar, Fraser, Uttryck, Töntigt, Nördigt, Nerdigt[/tags]

 • 2 reaktioner till “Varje hobby har sina töntiga uttryck”

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.