Bildtolkning för synskadade del II

nokia-n82I början av 2008 blev jag inbjuden till projektet Bildtolkning för synskadade som jag berättade om här i bloggen. Nu har det gått ett drygt år och projektet har blivit förlängt ett par gånger i väntan på en bra utvärdering och plan för vad som ska hända med tjänsten sedan.

Och jag tyckte då och jag tycker fortfarande att idén är bra. Problemen rent allmänt har varit svårigheter för synskadade att med mobilen ta bra bilder. Det handlar så mycket om rätt avstånd, vinkel, ljusförhållanden förutom kvallitetsskillnaderna i de olika telefonernas kameror.

Problemen på tolksidan har varit att få folk som vill ställa upp och de som vill ställa upp ska komma ihåg att logga in varje gång och göra sig tillgängliga. Och det har varit si och så med det bland vänner och bekanta.

Själv har jag haft svårt att hitta något bra användningsområde. Mycket av det beror nog på att jag är bortskämd med seende i hushållet och att det går fortare att fråga någon här än att logga in och hoppas på en ledig tolk och inleda fotografering.

Men ibland har jag verkligen behövt tjänsten. Ett par gånger har det inte fungerat för att det jag velat veta stått på etiketter som varit för små. Men ibland har det fungerat bra, som när man velat veta vilken öl man tar ur kylen och liknande.

Men idag har flera användningsområden dykt upp på rad som gjort mig lite glad. det första idag var när jag tränade och var ensam. Jag nollställde maskinen och ville efter avslutat träningspass veta vad jag presterat. Då kunde jag med min polares och Bildtolkens hjälp fotografera maskinens display och få resultatet avläst på distans. Riktigt fint.

Andra gången hände nu ikväll när jag satt och lekte med mina radioapparater. Familjen sitter förvisso framför TVn men vill ogärna bli störda med så ointressanta frågor och vet inte heller exakt vilken information på displayerna jag är ute efter. Så jag provade Bildtolken med stor framgång. Jag tycker inte att jag har någgra större svårigheter att sikta in mig på det jag vill fota även om det iibland är svårt. Nedan kan ni se hur bilderna som min tolk får upp på sin skärm.

Vill du veta mer om hur det fungerar, eller är du sugen på att bli en frivillig tolk åt mig eller andra? Hör av dig till mig eller gå in på www.bildtolken.se.

[tags]Synskadad, Synskadade, Bildtolken, Bildtolkning för synskadade, Bild, Bilder, Foto, Foton, Tolka, Mobiltelefon, Mobiltelefoner, Mobiltelefoni, Mobilkamera, Mobilkameror, Mobilbild, Mobilbilder, Nokia, Symbian, Symbian 60, Skärmläsare[/tags]

4 reaktioner till “Bildtolkning för synskadade del II”

 1. Jag ska villigt erkänna att jag är en av de som totalt glömt bort att vara inloggad någonstans… När jag nu läste det här så slog det mig – varför inte bara ta en bild och skicka som ett vanligt MMS till mig, så returnerar jag en tolkning i skrift med SMS. Ingen behöver vara inloggad någonstans.

  Nu skulle det iofs fungera jättebra för dig som har polare som är tillgängliga mest hela tiden. Kan tänka mig att MMS-modellen kanske inte fungerar lika bra för alla. Dessutom kan du ju inte förutsätta att du kommer få ett snabbt svar. Vem vet, jag kanske är på muggen eller nått… ;)

  1. Vad hindrar att du sitter på muggen och telefonar? Det brukar jg göra, då är det lugnt och skönt. Lite SMS, lite Facebook osv =) Och tolkdelen till Bildtolken ska finnas för Javamobiler tror jag =)

   Nä men allvarligt, jag förstår dig och andra som glömmer logga in. Dom borde jobba mer på MSN-stödet där många ändå är inloggade. Att behöva starta ytterligare en klient och komma ihåg att logga in. Har inte ens lyckats få den att autostarta & autoinlogga sig vilket skulle vara en bra bit på vägen. Och just i mitt fall som behöver hjälp en gång i halvåret och det kan vara en del jobb med att tolka åt sådana som inte är så vana vid att ta foton med mobilen. Det kan ta en del tid att instruera och försöka tolka på vilket sätt man fotar fel.

  2. Ja fullt MSN-stöd vore ju bra. Men jag kan förstå att det är lättare att fixa stöd i de ”mindre” klienterna då de använder mer öppna protokoll. För egen del kör jag iofs Pidgin på jobbet på dagarna så jag borde ju kunna se till att logga in automatiskt… ska se om jag kommer ihåg vad jag hade för namn och lösen ;)

  3. Ja har man en sån multiklient är det ju ganska lätt. Men det har ju tyvärr inte de allra flesta. Där föreslår dom också Miranda som klient har jag för mig. Den har väl stöd både för MSN och Jabber.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.