Bildtolkning för synskadade

nokia-e51Jag har blivit inbjuden att delta i ett projekt som för mig låter oerhört spännande — bildtolkning för synskadade via mobiltelefonen. Tanken är att en synskadad ska kunna ha ett antal personer som sitter inloggade vid sina datorer, via MSN eller en egen klient (Jabber). När den synskadade behöver hjälp att tolka en situation eller ett föremål, ska man kunna sända en tolkningsförfrågan till alla eller delar av inloggade tolkar. När någon tagit på sig uppdraget att tolka via sin dator, tar den synskadade ett foto med sin mobil och detta sänds tillsammans med ett text eller ljudmeddelande innehållande vad den synskadade vill ha hjälp med till tolken. Tolken svarar sedan i sin klient och svaret dyker upp i ett meddelande i telefonen.

Telefonen måste vara en Nokia-telefon med Symbian 60 och utrustad med skärmläsare. Därefter installerar man programmet för bildtolkning som är en java-klient.

Tolkarna ska kunna vara familj, vänner eller kollegor och dessa ska så småning om gå att dela in i grupper eller använda befintliga grupper i MSN så att man som användare kan välja om tolkuppdraget ska sändas till alla eller enbart en viss grupp.

Projektet drivs av Post- Och Telestyrelsen i samarbete med Polar Print. Vart projektet ska leda är väl inte helt klart men förhoppningsvis till en fungerande tjänst i någons regi.

Jag har idag varit på installation och introduktionsutbildning. Själv gör jag inte så mycket annat än installerar program i telefoner så tiden gick mest åt att avlasta personalen från polar Print med att hjälpa andra testanvändare samt utföra lite praktiska prover. Detta ska bli kul och jag tror nog det kan finnas ett behov för detta i en synskadads vardag. Jag har det ju lite förspänt som har seende i mitt hushåll men vem vet. Det måste i vart fall testas.

[tags]Synskadad, Synskadade, Bildtolken, Bildtolkning för synskadade, Bild, Bilder, Foto, Foton, Tolka, Mobiltelefon, Mobiltelefoner, Mobiltelefoni, Mobilkamera, Mobilkameror, Mobilbild, Mobilbilder, Nokia, Symbian, Symbian 60, Skärmläsare[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.