Planering för antennbygge del IV

skiss_dipolbyggeI december började jag planera för att bygga en ny antenn för att kunna köra kortvåg lite bättre. Den vertikalpinne jag har idag — en CP-6 — har inte fungerat så bra och jag har haft S9 i störningar i stort sett överallt och sedan oktober/november har 20-metersbandet varit helt tyst och oanvändbart för min del.

Jag behöver på något vis få upp en dipol och hittade en ritning på en förkortad 80-metersdipol som skulle bli totalt 17 meter istället för 40 meter lång. Även 17 meter är ganska långt men monterad i ett upp och nedvänt V med högsta punkten på ett maströr mitt på mitt hus och ”benen” i V:et sträckta ned mot respektive grannes bortre hörn och fäst i stuprännan skulle löst problemet.

Att få OK från två grannar förstod jag skulle bli statistiskt svårt men man måste ju ändå göra ett försök. Så jag lämnade ett följebrev och en skiss över antennbygget i deras brevlådor och fick nästan genast svar från ena grannen som gick ut på att det var helt OK, bara att bygga på. Men det var talande tyst från andra sidan länge tills jag i torsdags lämnade en liten försiktig påminnelse i brevlådan och frågade om de funderat vidare på min förfrågan.

Och svaret kom idag. Tyvärr inte alls oväntat hade dom ingen alls lust att ha mina leksaker fäst i sin stupränna även om det handlade om en persientråd fäst vid en vanlig FK-ledning snett upp över taket. FK-ledning är samma typ av tråd man använder för dragning av el i hushåll. Jag tvivlar på att det ens skulle synas särskilt mycket. Särskitt om man målade de två cylinderformade spolarna ca 16cm långa på var sida så skulle det bli ganska diskret.

Men det där var min sista lösning på problemet. Att blanda in helt okända grannar och dra antenntråden på andra ledden har jg nog inget för och tänker inte ens försöka. Antingen önskar jag att man kunde välja grannar, eller bo i en villa med 3km till närmaste granne =). Nu får jag höra om någon i klubben har förslag på ny lösning med lite yta måste man ju ha, annars går det inte. Inte utan att man blir lite avundsjuk på de som inte har några problem. Men jag tror dom är lätträknade.

99 de SAØBCC!

[tags]Amatörradio, Kortvåg, Elecraft, Elecraft K2, SK0QO, Antenn, Antenner, Dipol, Halvvågsdipol, Trådantenn, Trådantenner, Grannar, Grannsämja, Radhus, Haninge[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.