Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen!

…som broder Tuck skulle ha uttryckt saken =) Och igår kommer pappersdeklarationen och det gick även att logga in hos Skatteverket. Och visst var det oroliga dagar innan beskedet kom. Jag blir både analfabet och dyslektiker när deklarationen kommer! Trots att jag är gymnasieekonom — eller kanske just för att jag bara är gymnasieekonom förstår jag verkligen väldigt lite av det som står där och jag fylls av lätt beundran hur man kan skriva så många ord på svenska utan att det blir det minsta begripligt =).

Och jag kan konstatera, om jag vågat mig på att planera min beskattning lite bättre, skulle det sluta med nästan 3000kr mer i rena pengar varje månad. Men det finns 2 skäl till varför jag undviker det. Dels för att jag som jag skrev inte förstår, dels för att jag inte vågar ändra något. För att leva surt ett år och få en glad överraskning lagom till sommar och semester är klart mycket bättre än att få betala skatt för att man gjort fel i deklarationen. Och har man gjort fel, är det garanterat inget litet fel man gjort =).

Men nu är som sagt sommaren och semestern definitivt räddade! Och trots allt är det ju ingen direkt dålig sparandeform om man jämför med ett vanligt sparkonto hos en bank vars ränta är närmast fånig.

Ändå förstår jag inte varför jag i år får 8000kr mindre tillbaka jämfört med förra året, trots de högre räntorna en tid och trots att våra bolån inte krympt. Men jag tror jag får göra som förra året, nöja med mig att jag inte förstår och ändå känna mig glad att det var så mycket på plussidan.

Men det här med deklaration har helt tappat sin ångestframkallning enda sedan dagen då man först kunde SMS-deklarera och kort tid senare även E-deklarera. Fantastiskt vad det underlättar, för att inte tala om för dom som jobbar med eländet. En tredje lite mindre aspekt är ju stackars miljön runt Götgatan sista deklarationsdagen. Där sitter säkert folk ändå och köar som galningar för att få lämna ifrån sig pappersdeklarationen. jag tror jag ska göra en studie av det i år =)

[tags]Skatteverket, Riksskatteverket, Skatt, Kvarskatt, Restskatt, Skatteåterbäring, Deklaration, Deklarera, Deklarationsdags, E-deklaration[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.