Jag undrade just när…

När vi skulle få höra den första spådomen av en så kallad ”väderexpert”. Jag har demonstrativt stängt öronen varje gång så jag vet inte hur många gånger man publicerat spådomar från den där tyske ”experten”.

Nu redan snart framme i april borde det vara dags tyckte jag, och se, där kom en expert, fast en ny som Expressen rotat fram. Den tyske ”experten” kanske inte var deras källa tidigare år, eller så var han uttjatad och journalistiskt ointressant.

I dagens artikel ”Experten: Det blir en kanonsommar. Han säger vidare:

”Sommaren blir varm och solig – allra bäst blir vädret i augusti: ”Jag har sällan fel.”

Egentligen måste man ju beundra hans slutledningsförmåga, jag har alltid bokat semester sista veckorna i juli alternativt första veckorna i augusti — och inte är det för att det brukar regna då! Ungefär som att säga ”hmm, jag tror det kommer vara varmare i vattnet, vad ska vi säga, i slutet på augusti, för det brukar vara så”.

Det är två sidor av den här typen av journalistik som jag reagerar och stör mig på. Dels det kvallitativa i innehållet. Åtminstone så som det ser ut och framställs har man hittat någon farbror som bott i fjällen i hela sitt liv och säkert fört väderstatistik och sedan givit det utrymme i tidningen. Det andra är att det verkligen säljer, för det måste det ju göra eftersom dom år efter år fyller tidningen med sådant här!

Fast det kanske inte är så märkligt? Finns det något som styr våra liv så mycket som väder och sport? Varje halvtimme i i stort sett varje kanal pumpas det ”senaste vädret” ut och sporten. I TV verkar det förvisso vara riktiga meteorologer som åtminstone avhåller sig från att förutspå väder för flera veckor eller månader frammåt. Och det finns ju en anledning till varför riktiga meteorologer till och med anger en flerdygnsprognos som osäker.

Sedan finns en intressant konsumentaspekt i det här som kanske ändå förklarar allt. Om nu sommaren skulle bli halvkass eller urusel i augusti och kanon i juni, så skulle ingen minnas mr. väderexperten och att han hade fel. Han kan gladerligen uttrycka sin prognos nästa år igen och vi kommer gladerligen sitta där och säga ”aha, nä men om jag skulle boka mina semesterveckor då istället!” Och tidningarna säljer vidare. Om vi konsumenter skulle vara lite mer kritiska skulle man kanske med lite tur rena journalistiken från lögn och storslagna överdrifter. istället tror vi på allt som står och matas tacksamt med information som vi inte behöver.

Min sommar kommer i alla fall bli kanon, och jag lovar mig själv väder under mina semesterveckor. Garanterat olika sorts väder, och bara det blir vår och sommar så är jag glad. Efter sommaren tror jag det kommer gå mot kallare tider och jag brukr ha rätt. Men en sak i sänder =)

[tags]Expressen, Tidning, Tidningar, Journalister, Journalistik, Vår, Vårväder, Sommar, Sommarväder, Väder, Väderprognos, Väderprognoser, Meteorolog, Meteorologi, Meteorologer[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.