Netgear ReadyNAS Duo

netgear-readynas-duoJag tror jag gått och blivit avtrubbad med tiden. Förr gick man i spinn av att få packa upp tekniska saker och man kunde leva länge på lukten av ny elektronik. Och sedan jag började på mitt nuvarande jobb har jag fått packa upp grejer av mest skilda slag. Man kunde se fram emot en hel dag mot att Posten skulle komma och liva upp tillvaron lite.

Men nu är det annorlunda. Det är sällan leverans får pulsen att stiga och skulle det någon gång vara något kul man packar upp man aldrig provat eller sett förut, tröttnar man fort eller helt kan lämna över nöjet till min kamrat och kollega, som inte tycks ha tröttnat. Man kan säga att prylisen inom mig tagit ett steg tillbaka och jag låter andra köpa och testa och sedan suger jag det gottaste ur det och skaffar till mig själv sen om det var något att ha.

Och det är ju sällan det nu för tiden. Nästan lite trist. Men det är inte ofta man hittar en pryl som verkligen löser en massa problem. Vanligtvis kör man efter den gamla vanliga teorin: först grejerna, sen — kanske, eventuellt — behoven.

Och jag körde fiskmåstaktiken även denna gång. Joche hittade Netgear ReadyNAS (produktlänk hos Dustin) och köpte den genast till sig själv. Lät riktigt coolt och för en gångs skull kände jag hur något hände, något så ovanligt som att en rad ouppfyllda behov helt plötsligt såg sin möjlighet till lösning istället för normalt sett tvärtom. Första tanken var hem och sedan jobbet.

Netgear ReadyNAS kan förklaras som en nätverksansluten central hårddisk. Alla datorer i ditt hemnätverk eller utifrån om så önskas, kan komma åt valda delar av filerna. Det finns flera sådana här modeller. Men just denna har 2 hårddiskar som är speglade för högre datasäkerhet. Vidare kan den användas för väldigt avancerade backupfunktioner. Den kan till exempel ta backup av USB-minnen, USB-hårddiskar eller andra lagringsplatser på nätet via FTP, rsync och liknande. Skulle något fel uppstå, värmeproblem eller diskfel, har den inbyggd övervakning som larmar via epost och om manså vill, stänger av sig vid mer kritiska fel. Detta är bara en del av funktionerna i just den här enheten. Streama media till mediaspelare i hushållet går också bra. Och en av de tre USB-portarna på enheten kan användas för skrivare som också behöver delas ut i hushållet.

Nu är ju vi en ganska IT-tät familj kan man väl lindrigt säga. Men hur många datorer vi än har har vi bara en skrivare. Vår enda fotografering sedan början på 2000 har enbart skett digitalt. Skulle vi förlora alla dessa bildfiler skulle det vara en katastrof. Hittills har vi förvarat dem på flera hårddiskar vilket på grund av slarv och orutin fått till fäljd att vi idag inte vet exakt vilken av de tre diskarna som innehåller rätt och färskast uppsättning av bilder. Med speglade diskar i ReadyNAS ökar säkerheten så att det räcker med en lagringsplats. Vill man ändå vara säker, kan ReadyNAS göra säkerhetskopia till annan enhet och bara kopiera ändrade eller nya filer.

Varje dator hemma har förvisso tillräckligt med disk. Men det har vart problem med delade mappar och vart man la material som man aldrig hittar igen när man behöver det. Nu finns en central plats för all vår (lagligt) rippade musik och man kan på allvar ta tag i projektet att rippa vår CD-samling istället för att slita på skivorna.

En väldigt liten och ytterst vardaglig funktion som är lätt men jobbig, är tömningen av digitalkameran. Det har gjorts i min dator för att inte förvirra till det ytterligare med vårt bildarkiv. Nu pluggar man bara in minneskortet i en läsare och ansluter den till ReadyNAS’s USB-port på framsidan, och utan en enda knapptryckning töms minneskortets innehåll automatiskt av och läggs i vald mapp, förslagsvis vår gemensamma bildmapp. Kan det bli enklare?

Så just den här leksaken har verkligenpromenerat in i vårt hem på helt andra vilkor än vad som är normalt, åtminstone för mig. Och det känns riktigt bra. Nu återstår det stora arbetet att fylla den med allt material. Nästa steg blir att skaffa en likadan till jobbet. Där råder en viss oreda bland dokument och filarkiv och det här med backup, vad är det? Något man gör när man hör att andra råkat ut för en diskkrasch, i bästa fall. Den är dessutom liten och väldigt tyst.

Nu har jag gjort tillräckligt med reklam för Netgear som jag inte kommer få betalt för! Och appropå betalt kan ju priset vara av visst intresse. det här med RAID och speglade diskar är ju inget nytt. Men att baka in det i en så liten, lättanvänd stand-alone-produkt och sedan sätta prislappen 2900kr + moms för den, det är unikt! Då är den dock utrustad med 1st 500GB hårddisk i dagsläget och man behöver ytterligare en likadan disk för att få säkerheten. Men med tanke på vad hårddiskar kostar idag är det inget jätteproblem. Själv valde jag 2x1TB SATA-diskar, så det lär räcka en liten stund.

[tags]Dator, Datorer, Netgear, NAS, Nätverk, Hemnätverk, Hemmanätverk, Nätverkshårddisk, Hårddisk, Hårddiskar, Raid, Speglade Diskar, IT, Teknik, Teknikprylar, Elektronik, Elektronikprylar, It-prylar, Pryl, Prylar, Prylgalen[/tags]

2 reaktioner till “Netgear ReadyNAS Duo”

  1. Glöm inte backupen bara… spegling skyddar dig inte mot trasigt filsystem eller oavsiktlig radering ;-)

    1. Backup skyddar förvisso mot oavsiktlig radering men inte så mycket mot korrupt filsystem eftersom det lär följa med backupen precis som speglingen. Såvida man inte har ett dag/vecko/månads/år-roterande backup-schema så man kan backa steg för steg och just det kommer inte hända =)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.