Inkallning och träning…

img_9005Ja nu va det ett bra tag sedan jag skrev igen! Men blir så svårt när jag inte har någon egen data! Suck… Men våren är kommen och jag kan nog inte vara lyckligare, och inte Stinis häller.

Den senaste tiden har vi varit igång med mycket. Mycket långa prommenader, mycket intensiv träning, lååånga dagar ute i solen!

Och Stina sköter sig självklart exemplariskt! I alla sällskap och i alla olika miljöer. Stina älskar ju att få vara med överallt, och har blivit en i gänget. Specillt nu när värmen kommer och det går att vara ute, då är vi oskiljbara. Vi är det starkaste teamet som finns!:)

Inkallningen har blivit mycket bättre och var har avanserat in det nu genom att enbart arbeta med pipa och possitiv förstärkning. Jag får självklart ta mig i kragen när hon inte kommer som hon ska, och man står där och blåser i pipan som en galning och inte ens ett öra rört sig för att något var mer intressant på marken. Ibland har man ju otroligt kort stubin och då kan det ju hända att man hämtar hunden eller skäller ut henne vilket bara blir värre och hunden förstår inte igentligen. Så nu har jag börjat den ordentliga träningen mest för min del. Inkallning har ju aldrig (tycker jag) vrit rolig att lära in, det e sånt man vil latt dom ska ha i sig jämnt och komma som en blixt bara man visslar. Men men, det är mycket träning i det. Nu mer ignorerar jag henne när hon väl kommer och tigger godis för hon tycker hon var SÅÅ duktig som kom. Men ska man ha beröm lek och godis ska man komma på direkten tycker matte.

Och måste ju säga(som även min syrra sa) att just det hand tecknet och hela proseduren jag håller på att träna in borde vara en obligatoriska inkallning för tex ledarhundar och servicehundar tycker jag! Otroligt enkel. Hunden kommer in på höger sida, duttar handen för att bekräfta sig att husse eller matte e med, och går sedan bakom föraren till vänster sida till fotläge! Belöningen kommer alltså från högerhand när hunden satt sig fot!Varför inte från vänster hand? Jo för att jag har en hund som gärna fokuserar på händer med godis och ögonkontakten blir svår och kort.

Genom att ge godis från höger hand tar jag bort all distration från vänter sida för att få så bra fot och kontakt som möjligt. Det ger också att hunden får jobba mer med hjärnan och för föraren än för enbart godisen. Syftet med hela grejen är att det ska sitta som berg och inte behövas att berömma med godis varje gång utan att det ska räcka med verbal beröm och/eller bus. Det jag jobbar för att när jag blåser i pipan och har handen ute ska hunden komma in, och hålla foten tills hunden får tillåtelse att gå igen Likt nästan alla inkallnings övningar, då belöningen blir att få springa fritt igen!

Med denna metod krävs det ju också att hunden har ett öga på föraren för helt plötsligt kanske handen är ute . Så i träningen får man en mer lyhörd hund som håller koll på sin förare mer än vad föraren håller koll på hunden vilket ofta är det stora problemet med lösa hundar. Lite som skvaller träning. Vilket e något jag skulle vilja börja träna in med Stina. Kanske blir nästa tränings moment. :)

Så inkallningen är på gång i stora mängder. Just nu har jag precis fått henne att automatiskt gå över till vänster sida utan belöning så snart e det klart, då e det bara mer pip övningar och finsjustering som gäller. Så kul att äntligen hittat ett sätt som både är roligt för mig och för Stina. Stina springer gladligen till mig när hon e på! OCh det e ju så skönt att slippa skrika jag har lite svårt för att hålla en trevlig ton när jag ropar(låter som värsta argbiggan:P) . Sedan jag fick Stina förra året så har just inkallningen varit den ”tråkigaste” delen för oss båda. SÅ det e så skönt nu att se att det ger resultat.

Utöver inkallningen har vi tränat in ännu mer trix och rulla runt har blivit en jätte rolig grej tycker stina som älskar att kasta sig på rygg. Annar är det buga och gå runt mig som är nya som vi tränar in. Bakdelsträningen har jag varit slarvig på att träna mest för att jag inte har en bra stadig lagom hög låda eller dylikt att träna med. Så ska försöka fixa det!:)

Utöver det är det ett nytt moment som jag ska börja läsa lite mer om och troligan lära in och det är ”targeting” träning. Stina tycker det är jätte kul och gör det ofta naturligt att dutta nosen på saker så vad kan då vara roligare att pröva lite target? I och med att hon har det så naturligt också! :) Inkallningen är ju liiite av en target träning. Så med det kanske man kan få henne att göra ännu mer trix och saker fast i tt snabbare skede! :) Själva målet jag har främst är att få stinas fotgående mer rolig och precis. Då hon tycker fot är tråkigt och gärna halkar efter. Och jag har ingen lust att stå och hoppa och springa och vara sådär jätte rolig hela tden så fort jag behöver ha henne i fot.:P

Nä det e väl lite vad vi gjort, och ska göra. Nu ska jag läsa allt jag kommer över om targeting och börja träna:)

Hej hopp! Voff voff:)

[tags]Vår, Promenad, Promenader, Hund, Hundar, Husse, Matte, Ledarhund, Ledarhundar, Servicehund, Servicehundar, Dressyr, Hunddressyr, Hundträning, Inkallning, Pipa, Visselpipa, Handtecken, Godis, Beröm, Belöning[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.