Powertrimfel del II

IMG_2408Ibland känns det bra att medge att man haft fel och gjort dåligt ifrån sig på det mest enkla sätt. Egentligen är svagström som i båtar inga konstigheter. Man har plus och minus, man har antingen spänninge ller ingen spänning och oftast byter man en säkring eller en kontakt så är problemet löst.

Men nu har jag spenderat en hel del tid med att försöka felsöka mitt icke fungerande powertrim som slutade fungera på väg hem från semestern på Rånö.

Och nu såhär i efterhand är ju allting som alltid väldigt enkelt. Två relän som får spänning från en vippknapp, relän som släpper till spänning från annat håll och ger en pump liv antingen åt ena eller andra hållet för att pumpa upp eller tömma hydraulkolvar. Två relän krånglade till det för min hjärna och det faktum att allt i mitt elsystem är så bra gjort och jag var tvungen att klippa lite för att kunna mäta.

Det skumma var att jag inte fick något utslag när jag mätte på huvudmatningen som ska driva pumpen. Minus var jordad i motorblocket och pluskabeln satt i något jag tolkade som en kabelsko vid startmotor och tändspole. Efter ett tag upptäckte jag att det inte fanns någon spänning på ena sidan kabelskon men på andra. Aha, kanske en säkring? Det såg verkligen inte ut som en säkring som jag tänker mig som. Men bortmonterad visade det sig stå ”55A” på den och det var ingen kontakt mellan kontaktskruvarna.

En stunds letande hos de närmaste båtbutikerna ledde mig till Lindströms båtvarv ute på Dalarö. Det blev en liten tur för att få tag i säkringen.

Det mest ironiska i den här historien kommer vi till nu. det är inte att jag är en glad amatör som ständigt lär mig nya saker. vi är alla människor och allt jag lärt mig, har jag lärt mig själv i stort sett. Undra på att det går långsamt! Men ironin var ändå att det visade sig sitta en säkring i reserv med buntband på en kabel alldeles nära vilket hade sparat den där resan till dalarö. Men både jag och Egge som båda gnuggat våra hjärnceller fram till detta, hade noterat att den satt där men inte förrän efterråt förstått att det var en säkring. Men nu sitter den kvar där, i reserv tills nästa gång och då vet jag om det =)

Dagen slutade med en tur upp genom rännilen, runt Yxlös norra udde och ankring med kaffe och bullar vid Byviken. Där åkte jag mycket vattenskidor som barn.

[tags]Windy, Windy 22, Båt, Båtar, Båtliv, Marina, Varv, Båtmotor, Båtmotorer, Volvo Penta, Mekaniker, Meka, Mecka, Hydraulik, Semester[/tags]

Stockholm County, Sweden

En kommentar till “Powertrimfel del II”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.