Bygga mediadator del VI

fic-spectra-sp-945ef-htpc mediacenter_remote_control
I slutet av november skrev jag senast om vår strävan efter en bra lösning med en dator vid TVn. Vår förhoppning var att inspelning av TV-program, uppspelning av både DVD och musik, rippning av både CD och gamla VHS-kassetter skulle göra TV och videolivet lättare. Men så blev det inte riktigt. faktum är att vi inte lyckats få någon vättig användning för det ännu.

Vi hittade en halvfärdig dator som var förberedd med moderkort och skal men behövde kompletteras med hårddisk, CPU, minnen, DVD-spelare och operativsystem. Först råkade vi välja vista 64-bitars för att det kändes bäst och snabbast. Men det visade sig snart att hårdvaran inte stödde 64-bitars operativsystem. En del saker i enhetshanteraren gick inte att hitta drivrutiner till, bland annat displayen på datorns framsida och vi lyckades inte få det trådlösa tangentbordet att fungera med datorns inbyggda radio utan var tvungna att använda medföljande USB-penna. visst, det funkar men är grymt störande.

För någon vecka sedan efter ett halvårs dvala tog jag tag i det igen och började med att göra om allt från början, degradera till 32-bitars Vista och samla ihop alla drivrutiner som behövdes. Installationen slutade med samma okända hårdvara som inte gick att hitta några drivrutiner till. Inte lätt när datorn själv inte ens vet vad det är för typ av enhet! Tangentbordet gick fortfarande inte att få att kommunicera med datorns egen radiodel. tillbaka på ruta 1.

Samsung Syncmaster T260 25.5 Wide TFTUnder tiden har behovet och önskemålen kring vår mediadator ändrats. Första tanken var som sagt att ha den vid TV-bänken men nu ville vi ha den som TV och musikmaskin i vårt sovrum. Och då vill man inte ha allt för mycket kablar. Vi satte därför igång att leta efter en stor LCD-skärm med inbyggda högtalare för att kunna ta ljudet den vägen. Vi hittade en hos Dustin, en Samsung Syncmaster T260 25.5″ Wide TFT vars specifikationer lätt illtalande.

Men det blev även det en stor besvikelse. Säkert inget fel på själva skärmen, men en avgörande stor del var ljudet. Det visade sig snart att trots att det är en PC-skärm utan TV-mottagare, kan den bara ta emot ljud via HDMI och vår Fic Spectra mediadator kan bara skicka ljud antingen via 5.1 RCA-kontakter, Toslink optisk port eller enkel RCA digitalkontakt, men inte HDMI. Efter en stunds letande hos de vanliga kedjorna hittar jag de allra flesta omvandlare från det ena till det andra men inte digitalt ljud + digital bild till HDMI.

Så nu sitter vi här igen med en dator som inte går att få att fungera till 100% och en skärm som inte uppfyller våra önskemål. Och just nu har jag ingen aning om vad jag ska göra åt det. Hade jag handlat i en vanlig bemannad butik, och frågat efter en skärm för PC-ljud och fått fel hade jag lätt kunnat gå tillbaka och med rätt hävda att jg inte fått det jag efterfrågat. men nu, med alla dessa internetbutiker där man inte kan kolla grejerna på riktigt först. Möjligen går det att returnera, vad vet jag, med bruten förpackning och plasten borttagen.

Men mest av allt är energinivån nere på minus när det gäller datorer och jag verkligen orkar inte med mer av den här typen av krångel. Så om någon står här utanför fönstret vid rätt tillfälle när jag slänger ut skiten…

[tags]Datorer, HTPC, Windows Vista, Vista, MediaCenter, Media Center, Samsung, Syncmaster, LCD, TFT, LCD-skärm, LCD skärm, Datorskärm, Dustin, Dustin Home, Internetbutik[/tags]

Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.