iPhone 3GS – i väntans tider

iPhone 3GS 20090608 300x255I november i år skrev jag om En första Mac-upplevelse där jag för första gången stötte på Apples skärmläsare VoiceOver som ingår i deras operativsystem.

Just då var jag inte så imponerad av och skulle nog inte kunna använda det. Fast där är det mer oklart om det beror på min gamla oförklarliga MAC-fientlighet =)

Men det var grymt att se en tillverkare av dator och operativsystem som jobbar så hårt med frågan om tillgänglighet och en egen integrerad skärmläsare. Dessutom i ett operativsystem som ansetts som grafiskt och svårt, för att inte säga omöjligt att ta del av om man inte ser.

Väldigt kort efter den svenska lanseringen av iPhone så började man prata om tillgänglighet för synskadade och vi var många som funderade på hur dom skulle lösa det. En självklar lösning åtminstone jag tänkte mig, var att trä över ett sorts ”överdrag” över skärmen med taktila tryckpunkter så att man skulle veta var man tryckte på skärmen. Så har till exempel Humanware löstproblemet med handdatorer med pekskärm. Men med tanke på hur avancerat iPhones peksystem är, skulle det bli svårt att få en bra funktionalitet i det.

Och nu är produkten här, iPhone 3GS med samma inbyggda skärmläsare VoiceOver i operativsystemet och syntetiskt tal. Man har inte löst pekskärmsproblematiken med något överdrag utan man använder fingrarna på skärmen som vanligt och allt man trycker på beskrivs med tal. Och enligt uppgift ska det mesta fungera. Det lilla jag testat på min kamrats telefon, är grymt imponerande. Jag som har en medfödd skepsism undrar verkligen om jag kommer att lägga min telefon med knappar och skärmläsare för Symbian helt åt sidan? Men jag blev så påverkad att jag efter en kortare betänketid beställde en telefon även till mig själv. Det lär visa sig. Man kan komma långt med demonstrationer och testa andras telefoner, men helt på riktigt blir det bara om man har en egen och kan göra vad man vill och när man vill. Och nu hoppas jag butiken snart ringer så att jag kan sätta igång! Jag lär berätta vidare hur det går.

tills vidare, lyssna gärna på ett podcast-inslag som min kamrat gjort om grunderna i iPhone och VoiceOver.

[tags]Datorer, Apple, iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, Macintosh, Mac, MacBook, MacOs, OSX, OSX Leopard, Leopard, Safari, OpenOffice, Open Office, iTunes, Audium X, Audium, Assistiveware, iVox, VoiceOver, Skärmläsare, Talsyntes, Synskadad, Synskadade, Blind, Blinda, Tillgänglighet[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.