Dags att skriva om lån

Innan vi skaffade hus 2005 hade jag inte så mycket kunskap om det här med bolån, räntor, bindningstider och allt.

Och när vi väl skaffade hus, var det som vanligt i vårt fall, inte särskilt genomtänkt. Vi hade inte letat så mycket innan och inte heller läst på som man som duktig människa borde göra. Vi gjorde som vanligt, snubblade över ett hus som faktiskt passade oss, gick på visningen, pratade med mäklaren, fick en ”banktant” och vips var vi husägare!

Det förvånade mig nog lite att det här med att dela lånen på flera delar och binda dem på olika tid bestod av så mycket gambling! Hur stora delar skulle man dela bottenlånet på, hur långa bindningstider om ens några alls? När man frågade banken, vänner och ”sakkunniga” fick man så olika svar och att sedan komma fram till att allt bara var gissningar och spekulationer, var skrämmande! Så mycket pengar och så lite visshet, men så mycket folk som lotsades ”veta” hur det skulle bli med räntor upp eller ner.

Men nu har man nog vant sig vid att ingen egentligen vet någonting och mina gudar blev mamma och pappa! Dom sa att de med obundna räntor alltid varit vinnare på sikt även om räntorna stigit periodvis, så har de sjunkit inom kort igen. Exakt hur det hänger ihop förstår jag fortfarande inte. Jag hävdar, att det är självuppfyllande profetsior! Någon ”veta bättre typ” säger att ”snart blir det dåliga tider, företagen drar snart öronen åt sig, sparkar folk och det kommer bli tuffa tider”. Vad händer då? Företagen tänker ”ojdå, nu är det bäst man drar i bromsen”, man sparkar folk och det blir tuffa tider!

Någon enstaka verklig faktor som påverkar finns det säkert. Någon världsdel torkar och inte kan leverera mat eller kaffe, någon jordbävning eller liknande, men annars känns det mest just så!

Ja ni hör, ingen välutbildad samhällsekonom, bara hoppyekonom i bästa fall men det känns ändå som om jag gång på gång får mina teorier om hur det går till bekräftade.

Så enda sedan 2005 har jag lyssnat på mamma och pappa och vi har antingen kört med rörliga räntor eller korta bindningstider. Och jämfört med de nära oss som har samma dilemma, så har vi valt rätt. Men i höstas, när krisen åter igen förutspåddes och inträffade — vad den nu berodde på — blev jag rädd! Ingen är opåverkbar och när räntorna började stiga i takt med alla profeters varningar, ringde jag banken!

En torsdag i oktober satt jag på tjänsteresa i Linköping och studerade ränteutvecklingen och kände att det verkligen inte såg bra ut. ”Banktanten” som bytts ut mot en ”bankflicka” höll bekymrat med, ”ja nu bör man nog vara försiktig om man inte ska behöva lämna gård och grund” och jag band räntorna. Förvisso på bara 1 respektive 2 år. Förvisso bara på ca 4,3% och någonstans runt 5,5%. Men allt skulle ju bli såå mycket värre väldigt snart!

Den 23/10:e förra året band hon våra räntor och det kändes verkligen som om man kunde andas ut. När jag väl kom hem igen, redan under helgen ändrades allt. Tonen i spådomarna ändrades och man pratade om reckordlåga räntor och på måndagen den 27/10:e sänkte SEB sina räntor! Jag har i skrivandets stund inga siffror men det var så mycket så att jag åter kontaktade banken. Jag frågade om de hunnit binda, att vi vile ändra oss. Svaret var såklart att det var bundet redan och självklart kunde man lösa bindningstiden igen, men till en kostnad av näramre 60000kr, vilket man såklart kunde låna ut!

Sedan dess har räntan sjunkit och stannat och när vi i slutet av augusti fick papper om att ett av våra lån skulle bindas om, låg den fasta tremånadersräntan på 1,67% och den 1- och 2-åriga räntan mellan 2 och 3%. Bara genom att lösa en del av bolånet sparar vi från och med idag 1000kr! Det är åtminstone för oss väldigt mycket pengar och om det fortsätter såhär, blir det mer pengar nästa år när 2 lånedelar ska bindas om. Hur det kommer se ut då vet ingen. Prognoserna på bankens hemsida just nu ser jag lika seriöst på som dagstidningarnas väderleksprognoser. Det blir det det blir. Med vädret är vi säkra på att vi kommer att ha väder åtminstone, och med lånen vet vi att vi kommer ha räntor. Det är det man vet tydligen.

[tags]Pengar, Ekonomi, Boende, Hus, Villa, Radhus, Bank, Banker, Lån, Bolån, Bolåneränta, Ränta, Bindningstid, SEB, Profetsia, Prognos, Prognoser[/tags]

Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.