Storytel.se del III

I juli förra året provade vi Storytel.se då man fick prova det fritt i 30 dagar. Vi var dessutom så fula att vi registrerade våra övriga mobilabonnemang månaderna efter och fick på så vis lite längre test- och lästid. Vi var inte bara snåla utan tyckte väl även att tjänsten dels fungerade lite hackigt i början och att utbudet kanske var lite tunt för den prenumerationsavgiften.

Ett stort minus var att man från Storytels sida inte verkade och verkar visa minsta intresse för att göra sina tjänster tillgängliga för bland annat synskadade. Det är ju en rätt stor och självklar målgrupp som traditionellt var de som började med ljudböcker. Alla som nu läser ljudbok i sina bilar på väg till och från jobbet och landet, har ju oftast ingen aning om att det är ”vi” som är upphovet till denna lyx. Fast det är ju inte vi synskadade som gjort det möjligt till lyxiga författar- och skådespelarinläsningar. Det är den kommersiella marknadens förtjänst. Vi har i många år fått stå ut med halvdana inläsare med felaktiga uttal och stakningar, men så klart också en hel del guldkorn!

Vi var flera som påtalade för Storytel att deras applikation för mobiltelefoner var helt okörbar om man inte ser och använder såkallad ”skärmläsare” och att deras hemsida var under all kritik om man har någon form av hjälpmedel. Åtminstone jag fick någon vag kommentar som man alltid får som gick ut på att ”vi tittar på det” där man redan mellan raderna förstår att man inte kommer lägga ner någon direkt möda på det. Och därmed sluter man sig till skaran som stänger ute en liten och viktig målgrupp som det egentligen är så lätt att låta få delta.

Mina åsikter om Storytel kvarstår. När de vänder gruppen synskadade ryggen kanske man inte går miste om så mycket inkomstbringande kunder initialt. Det är ju en grupp som traditionellt är van vid denna möjlighet kostnadsfritt och kanske inte heller så köpkraftig. Men det är ju en inställning många synskadade kommer och borde behöva ompröva när man kan få så mycket mer så mycket snabbare för en ändå i sammanhanget ganska liten kostnad. Det Storytel mest går miste om är sitt rykte och framtida möjligheter. När man ändå satte ner en milstolpe i internetvägen kunde man ganska lätt passat på att dessutom vara bäst på att vara tillgänglig. Nu är det lättare för andra att göra om och på ett ganska tydligt sätt göra bättre.

Men för en vecka sedan låg jag och kunde inte sova och låg och lekte med min iPhone och surfade in på AppStore och bestämde mig för att testa Storytels app. Tyvärr verkade 30-dagars gratisperioden vara borta så det fick bli 99kr för 30 dagar.

Till min stora glädje upptäckte jag att deras app för iPhone var helt användbar med skärmläsaren VoiceOver vilket nog inte är så mycket Storytels förtjänst utan snarare mer tur och apple-krav. Och nu tycker jag även utbudet ser ut att ha ökat något.

Planen var att prova i 30 dagar men det dröjde 5 dagar innan en säljare ringde och ville sälja ett års abonnemang till mig. Jag hade i och för sig bestämt mig för att låta testperioden gå ut innan jag bestämde mig men det hade fungerat så bra och jag hade redan plöjt flera böcker så att jag tyckte att jag kunde gå till beslut. Dessutom är vi ju fler i familjen som kan dela på tjänsten så det kommer nog att betala sig.

Det fungerar utmärkt att läsa både hemma över sitt trådlösa nätverk och ute på resa över 3G. Och just i skrivandets stund ingår datatrafiken från alla svenska teleoperatörer men sådant måste man kontrollera. Om inte trafiken skulle ingå måste man se till att ha fri datatrafik på sitt mobilabonnemang. Annars kan det bli onödigt dyrt.

I appen kan man söka både på kategorier och författare och titlar. I sin bokhylla kan man ha flera böcker och ha flera pågående samtidigt och den minns spelpositionen även om du flyttar dig till datorn eller en annan telefon. Det enda jag saknar är kopplingen till ”sociala medier” så som FaceBook och Twitter. ”jnomell har just börjat läsa boken …” och sedan en liten länk till boken =)

Nu hoppas jag Storytel läser det här! Fixa tillgängligheten i spelaren för Symbian-telefoner och förstör inte iPhone-appen i framtida uppgraderingar. När ni är stolta över er tjänst, kan ni vända er till synskadeorganisationerna, marknadsföra och ge erbjudande till alla de flera 100 synskadade idag som både använder mobiltelefon med skärmläsare vardagligen och plöjer böcker vardagligen!

[tags]Bok, Böcker, Ljudbok, Ljudböcker, Talbok, Talböcker, Storytel, Bokförlag, Apple, iPhone, VoiceOver, Hjälpmedel, Tillgänglighet, Synskada, Synskadad, Synskadade, Blinda[/tags]

4 reaktioner till “Storytel.se del III”

 1. Jag har haft storytel i ett och ett halvt år. Är stor lyssnare så jag tycker att nya böcker kommer väl sällan ibland kan det gå flera månader och då sätter de in gamla böcker som nya. Dessutom hackar spelaren, den hoppar tillbaka. Tyvärr är det bara storytel som man kan lyssna via mobilen annars hade jag nog bytt företag.
  Kan säga att det inte bara är blinda som krävt bättre uppläsare. Jag själv är ordblind (ironiskt nog kan jag inte stava till mitt handikapp). Jag jobbar som peronlig assistent och det är många som inte kan hålla en bok som också lyssnat på ljudböcker.

  1. Hej Pia. Jag använder Storytel-appen i iPhone och kör Telia som 3G-operatör och WLAN hemma och på jobbet och jag måste säga att Storytel sällan hackar. Ändå åker jag mycket bil och till och med på tåg. På tåg kan det ibland stanna upp när man tappar mottagning. Det där med att spelaren tappar spelpositionen och hoppar tillbaka har jag hört av andra men inte råkat ut för.

   Och ja utbudet borde vara bättre. Tycker jag gäller även tjänster som Spotify och Voddler. Men jag vet inte om Storytel även de har svårt att få förlagen att tycka att konceptet är bra. Kanske är förlagen lika bakåtsträvande som musik- och filmindustrin som tror att CD och DVD är formatet folk kommer vilja ha i alla tider. Ändå tycker jag en del bokförlag varit tidiga och fattat det här med att köpa böcker online antingen i MP3 eller Apple-format.

 2. hej Joakim. Hoppas du fortsatt har mycket glädje av ditt Storytel abonnemang. Ledsen att vi inte svarade upp till dina förväntningar i somras. Kul att vi kan matcha dem bättre nu. Vi kommer snart att köra igång ett utvecklingsprojekt för att göra talböcker mer tillgängliga för funktionshindrade och jag räknar med att du vill vara med som testanvändare då. Det blir många fler användbara funktioner som jag hoppas du skall gilla. Allt gott! Jonas

  1. Det glädjer mig att ni hittat hit och jag testar gärna!

   En annan funktion som vore trevlig är offline-läsning =)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.