Sälja huset del II

Planeringen för försäljning av vårt hus går vidare! Nu har vi i alla fall valt mäklare och som jag skrivit förut så kändes det som gissningsleken när man ska binda lån, om och hur länge. Vem kommer göra det bästa jobbet just för vår räkning? Vi träffade 2 mäklare och båda var mycket trevliga och förtroendeingivande och inte så strama. Det fick bli det där lilla extra som avgjorde och i vårt fall var det den som sa lite mer positiva saker om vårt hus, saker som vi själva känner. Fånigt kanske, men vad annars ska man gå på?

Att vara mäklare känns som ett otcäkt yrke. Om jag förstått allt helt rätt och läst avtalet som en duktig medborgare så får man som mäklare inte en spänn om man inte lyckas sälja huset. Och när avtalsperioden på tre månader gått ut och om mäklaren fortfarande inte fått huset sålt, kan vi välja att förnya avtalet eller dra oss ur och då får mäklaren inte en krona i ersättning. det doa det medför för oss som säljare är ju att man nog kan förvänta sig att mäklaren gör allt i hans eller hennes makt för att sälja huset på så kort tid som möjligt. Och eftersom arvodet är en procentsats på köpeskillingen finns ju även ett intresse i att få ett så bra pris som möjligt. Så jag har bestämt mig för att överlåta allt i mäklarens händer och lita på att allt går bra!

Nu har vi skrivit avtal med ”vår” mäklare och allt känns på gång. Vi har sedan tidigare en åtgärdslista med punkter som vi jobbar efter och vi har redan börjat. Det är flera små tidsödande projekt men inget stort tack och lov. Just nu har vi börjat måla och tapetsera om de rum vi en gång börjat på, sätta upp de lister och dörrfoder kring de nybyggda rummen och lägga nytt plasttak över uteplatsen på baksidan. Det största vi har framför oss är att sätta innertak på övervåningen. Det är delvis över en trappa och kommer kräva byggställning för att kunna komma åt.

Sedan ska huset förhandsbesiktas, radonmätas och energideklareras. När vi köpte hus för 5 år sen kändes det normala sättet att gå tillväga som att det var köparens ansvar att besikta huset medans det nu verkar ha svängt till säljarens intresse. Det finns så klart många fördelar med det. Jag vet om allt är OK och vad som eventuellt måste åtgärdas. Eventuella spekulanter som kommer och tittar kan redan i det skedet titta på protokoll och se att allt är OK och vad som måste åtgärdas. På så vis kan även köparen planera sin affär i klart mer god tid än om han eller hon skulle ta dit en besiktningsman vid ett senare tillfälle när budgivningen redan är i full gång.

Radonmätning och energideklaration är väl mest bra för köparen att veta att allt är OK och vilka driftskostnader man har på objektet. Det ska placeras ut mätutrustning på alla våningsplan i huset under en veckas tid som sedan ska sändas in för analys och fyllas i papper om el-, värme- och vattenförbrukning. Även om vi är en storförbrukande familj på elsidan så är huset kostnadseffektivt vad gäller värme. Och elförbrukningen är ju något man definitivt kan påverka själv.

Datum för fotografering är spikat. Så om två veckor måste allt viktigt och synligt vara klart och huset måste ”piffas upp” med lite gardiner och kuddar, ta bort personliga saker som fotografier på väggarna etc och därefter ska huset annonseras ut på de vanliga platserna.

Datum för visning är även det spikat och då hoppas vi så klart att många intresserade kommer. Utgångsbudet är bestämt och det känns som ett rimligt pris med god bjudmån på för ett hus med stor potential.

Vi känner redan nu när våren kommer vad man kommer sakna. Bättre område för barnfamiljer är svårt att hitta och ett väldigt lugnt och fridfullt område. 50 meter från huset börjar gångvägarna i skogsområden som kan leda till flera mils vandringsleder utan en bil i sikte och för mig som har hund har det varit så skönt och ovärderligt. I framtiden blir det till att gå lite längre för vanlig rastning och det kommer kännas jobbigt i början tror jag. Endast närheten till precis allt annat kommer att kanske kompensera det lite. Men hunden rastar man minst 3–4 gånger per dag, mataffären går man till ett par gånger i veckan. Så inte är det bara med glädje åtminstone från min sida vi fattat det här beslutet och man kommer säkert sakna detta på mer än ett sätt.

[tags]Hus, Hem, Bostad, villa, Radhus, Bank, Banker, Bolån, Lån, Huslån, Ränta, Räntor, Skatt, Skatter, Reavinst, Mäklare, Mäklarhuset, Husförsäljning, försäljning, Sälja Hus, Sälja Bostad, Hemnet, Hemnet.se, Husvisning, Radon, Radonmätning, Energideklaration[/tags]

3 reaktioner till “Sälja huset del II”

    1. Tack! Ja bland annat där. Vi skriver såklart när det händer =)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.