Halloween med Aktiva Synskadade

För många år sedan var jag aktiv i föreningen Aktiva Synskadade som på den tiden hette BBU – Blinda Barns Utveckling. Jag var aktiv framför allt inom dykningen och deltog i en dykresa till Egypten 1989. Föreningen är inriktad på aktiviteter istället för intressepolitik och de gör välidgt mycket bra saker. Titta gärna in på deras sida.

På den tiden höll man till på en gård uppe i Örbyhus norr om Uppsala och Tierp men numera har man skaffat sig en ny och bättre gård i trakten av Enköping som heter Mälargårdarna. Där finns större förutsättningar för att bygga ut och anpassa verksamheten ännu mer.

Jag har varit från föreningen ganska många år. En stor förklaring var väl att jag slutade med dykningen nästan helt 1994 när jag slutade på dykarskolan jag arbetade på, sålde min dykutrustning och förlorade kontakten med min bästa dykpartner. en annan anledning var väl att jag fick lite nog av umgänget med alla ”likasinnade”, det vill säga synskadade, att alla kände alla och visste allt om alla. Det har ju ändrat sig sedan 2006 när jag började på ett företag som sysslar just med hjälpmedel för synskadade. I och med det har jag ju garanterat träffat alla igen.

Men jag tycker verksamheten är bra och tror att de gör väldigt stor nytta. Så i höst började vi prata här hemma om att prova att åka dit igen och se om det kunde vara något för oss och barnen. Och i höstprogrammet hittade vi halloween-firandet som lät kul! Det var dessutom en sådan helg som kallas ”aktiv träffpunkt” som inte har något speciellt program förutom halloween-temat.

Resan gick från Telefonplan söder om Stockholm med föreningens turistbuss och det var mycket folk och många barn vilket så klart var väldigt lyckat denna första gång. Föreningens nya gårdar Mälargårdarna, ligger en bit utanför Enköping och resan tog nästan 2 timmar. Men med spel och iPad roar man barn länge.

Vid framkomsten inkvarterades vi i rum och vi fick ett rum i den så kallade hundkorridoren eftersom vi hade våra 2 hundar med oss. Rummet var bestyckat med 2 våningsängar så vi fick komplettera med madrass på golvet. Det blev trångt men klart mysigt.

Efter inkvarteringen var det fika och information där det berättades om helgen och man delades in i matlag och städlag. Jesper avslutade kvällen tidigt på grund av huvudvärk och vi var alla ganska trötta.

Morgonen efter vaknade jag förvånansvärt utvilad och vi åt frukost. Man delas in i mat- och disklag vilket gör att alla hjälper till under helgen. Det skapar en väldigt trevlig stämning.

Efter frukost började aktiviteterna. Det pysslades, skulperades i pumpor och byggdes varmluftsballonger av tunt papper och sugrör som vi sedan på kvällen skulle släppa upp i skyn och se vems som kom längst. Man satte fast en bommullstuss under ballongen som man doppat i sprit och sedan tände på för att få lyftkraften. Många slutade i flopp och de som vann flög inte många meter, men det var kul!

På kvällen var det spökpromenad och lite disco. Tyvärr råkade några få med vår Miranda på spökpromenaden vilket väl inte var så lyckat men varken jag eller Maria var tillräckligt allerta för att stoppa det. Egentligen var väl promenaden inte så farlig, man fick gå in i ett nedsläckt duschrum där någon låg på en ”operationsbänk” och med hjälp av tomater som symboliserade öppna ögon och säkert en hel del ketchup. Miranda blev väldigt rädd och det känns som det kommer ta lite tid att rätta till. Men det var mest vårt fel som inte var med på noterna i tid.

På söndagen visades dataspel anpassade för synskadade men mitt jobb gjorde att jag och Maria valde att gå en långpromenad med hundarna istället. Under helgen fick barnen prova på en bordtennisliknande sport för synskadade som heter Showdown, skapa lite i föreningens enormt välutrustade musikrum samt köra fyrhjulig motorcykel.

Eftersom vi råkade glömma kameran inför denna helg — hur man nu kan göra det — får det bli mer bilder från föreningens gård i ett senare inlägg. Vi hade bara våra iPhones med oss. Det var klar otur kan man säga.

Under söndagseftermiddagen efter lunch städade vi och kl16 gick bussen tillbaka mot Stockholm och jag tror alla är väldigt positivt överraskade och tänker sig nog att återvända. Vi är inte medlemmar i föreningen än utan utnyttjar en första gratisaktivitet men har nu bestämt att bli medlemmar samt betala in helgavgiften i efterhand. Känns inte nödvändigt att utnyttja det kostnadsfria prova-på-erbjudandet med ett sådant arrangemang.

[tags]Synskada, Synskadade, Aktiva Synskadade, Blind, Blinda, Enköping, Halloween, Showdown[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.