Anmälan om diskriminering gällande Kellys Bar

Jag har idag skickat in en anmälan om diskriminering gällande Kellys Bar i Göteborg via Independent Livings anmälningstjänst. Så fort anmälan godkänts skickas den till Diskrimineringsombudsmannen -DO.

Så här ser anmälan ut:

Anmälan om diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen enligt diskrimineringslagen (2008:567) gällande ”Kellys Bar”

Datum 2011-03-29 (Anmälningsdatum: 2011-05-19)

Kommun Göteborgs stad

Angående diskriminering vid verksamhet inom området

Restauranger och dylikt

Jag anmäler Kellys Bar

Andra Långgatan 28

41327 Göteborg

url: http://www.kellysbar.se

Min funktionsnedsättning: Synnedsättning/blind

Jag diskriminerades i egenskap av: Besökare/kund, 2011-03-29.

Jag eller den som diskriminerades kunde inte komma in eller delta i verksamheten alls till följd av diskrimineringen.

Beskrivning:

Jag var i Göteborg på tjänsteresa för att besöka mitt huvudkontor. På kvällen skulle jag gå ut med några vänner. Jag är blind och tar mig fram med ledarhund som får vistas i serveringslokaler i och med ett medgivande från Livsmedelsverket. Mina vänner ville ses på Kellys pga miljön och maten och pga att övriga vänner också hade synnedsättningar och därmed hänvisade till ställen där man hittar. Men vid baren frågade vi vart vi kunde sitta lämpligast med hunden och möttes av en nästan överdrivet trevlig och välvillig i personalen som meddelade att man tyvärr bestämt att inte låta ledarhundar vistas i lokalen eftersom det ”kan komma en allergiker”.

Vi försökte informera dels om medgivandet från Livsmedelsverket och även den överenskommelse som finns mellan Synskadades Riksförbund SRF och Astma- och allergiförbundet. Överenskommelsen säger att ingen dera parten ska utnyttja sin ställning utan problem ska lösas när och om de uppstår i direkt konfrontation mellan ledarhundsförare och allergiker. Om vi verkligen möts i en situation finns alltid en lösning att sitta i varsin del av lokalen för att undvika besvär. Överenskommelsen finns för att tredje part inte ska kunna hänvisa som i detta exempel att ”det kan komma en allergiker”. Men man var inte så intresserad av att diskutera eller lyssna och inte heller på fakta om allergi i samband med pälsdjur. Vi fick helt enkelt lämna restaurangen.

Det första som är förnedrande och diskriminerande är att alltid hamna innanför dörren i fokus för allas intresse och ständigt hamna i denna diskussion som vi ledarhundsförare sällan eller aldrig går vinnande ur. Att behöva lämna restaurangen som om man vore utslängd pga något helt annat. Att personalen är komplett ointresserad av att ens titta på de handlingar som finns när man inte har kunskap om de.

Nästa stora problem blir att man som synskadad kanske inte har så lätt att bara gå någon annanstans för att man inte hittar och för att den promenaden annars kan bli rätt lång med samma historier upprepande på vart ställe. Man väljer en miljö där man hittar, känner sig trygg och där miljön i det här fallet dessutom var lämplig för ledarhunden, lagom lugn pubmiljö. Som ensam ledarhundsförare i sällskapet blev det dessutom jag som var orsak till det ganska stora besväret att finna en ny plats att bli insläppt på.

Våra hundar är så vana vid att vara med överallt så att ha dem i en sådan miljö är liksom inget problem. Ligger inte ivägen för någon, går inte runt, skäller inte etc. Frågan om allergi i sådana miljöer kan man dessutom helt bortse ifrån eftersom då problemen redan skulle vara enorma pga övriga gästers husdjur vars allergiframkallande ämnen allergen finns i så stor mängd i våra kläder, förutom problemen med rökning som kan ha förekommit innan man gått in på restaurangen samt parfymer vilket är ett betydligt större problem. En hunds närvaro i en sådan lokal är inte ens mätbar med instrument.

Jag ger mitt medgivande att en kopia av anmälan – utan mitt namn, adress, telefonnummer eller e-postadress – sparas av Independent Living Institute för publicering på http://www.independentliving.org/anmalningstjansten/diskriminering_kellys_bar-andra_langgatan_goteborg_2011-03-29.html

Se ledarhundar i arbete:

Ledarhunden teodor i hinderbana:

Fler klipp hittar du på min Youtube-kanal

[tags]Ledarhund, Ledarhundar, Hund, Hundar, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Funktionshinder, Funktionshindrade, Tillgänglighet, Labrador, Labrador Retriever, Schäfer, Golden Retriever, Storpudel, Kungspudel, Synskadades Riksförbund, SRF, Diskriminering, Diskrimineringsombudsmannen, DO, Handikappombudsmannen, HO, Independent Living[/tags]

Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.