Ledarhundsverksamheten skär ner sin veterinärtjänst del II

Det har egentligen inte hänt något nytt i den här historien. Men jag tyckte det kändes bra att komplettera med att berätta att inte hela Synskadades Riksförbunds förbundsstyrelse var eniga med beslutet att minska tiden för veterinärstjänsten. Två stycken, som det heter, reserverade sig mot beslutet. Ingen av dem är ledarhundsförare och det är väl kanske inte så märkligt. Vad mer märkligt är att de två ledarhundsförare som finns representerade i styrelsen inte reserverade sig mot beslutet.

Så här skrev man i alla fall i en bilaga till protokollet:

:X:

Bilaga 2 till FS-protokoll 2011-04-28–29

RESERVATION

Förbundsstyrelsens sammanträde 2011-04-28 – 29

(dagordningens punkt 8 b)

Undertecknade reserverar sig härmed mot förbunds­styrelsens beslut att minska veterinärtjänsten inom ledarhundsverksamheten från en heltid till en halvtid. Vi menar att tjänsten även fortsättningsvis borde varit på heltid. Samma synpunkt har uttryckts av ledarhunds­verksamhetens brukarråd. Arbetsuppgifter saknas inte för en heltidstjänst.

För SRF:s veterinär krävs speciell ledarhundskompetens. I tjänsten ingår dels att medicinskt godkänna ledarhundar och dels att fortlöpande kunna bedöma hundarnas möjlighet att fungera som ledarhundar under hela deras aktiva tid. Det krävs också förståelse för ledarhunds­förarnas behov av hunden. Vi menar att förbundsstyrelsens beslut är strategiskt olyckligt då det kommer att bli svårt att rekrytera och behålla en person på den reducerade tjänsten. En halvtidstjänst är inte lika attraktiv, och arbetets upplägg, med medverkan på diverse ledarhundskurser, gör att tjänsten inte blir lätt att kombinera med en halvtidstjänst utanför SRF. Således menar vi att veterinärtjänsten även fortsättningsvis borde vara en heltidstjänst.

Ronny Blidberg, Håkan Thomsson

:X:

Se ledarhundar i arbete:

Ledarhunden Teodor i hinderbana:

Fler klipp hittar du på min Youtube-kanal

[tags]Ledarhund, Ledarhundar, Hund, Hundar, Veterinär, Husdjur, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Funktionshinder, Funktionshindrade, Tillgänglighet, Labrador, Labrador Retriever, Schäfer, Golden Retriever, Storpudel, Kungspudel, Synskadades Riksförbund, SRF, SLHF[/tags]

Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.