Grundkurs 1 med Flinga del VII

10:30: Så var den sista kursgårdsfrukosten serverad och det sista teoripasset slut. Nu på förmiddagen har vi pratat om ”ledarhunden i samhället”, vart vi kan ta med våra hundar, lite hur vi framhäver vår möjlighet och vårt hjälpmedel. Vi pratade lite om det informationsmaterial som finns tillgängligt.

Nu är det fikapaus innan det är dags för det sista praktiska passet och det verkar bli hinderbana.

11:55: Nu har vi kört ett sista varv i hinderbanan. Det var ett pass för individuell träning men 3 av 4 ekipage valde att gå ett sista varv och vi filmade även detta. Ingen hund klarade sig från småfel men märkligt nog gjorde ingen hund samma fel. Flinga slarvade med de tunna markhindren som vanligt och på slutet krockade vi med en kon, men just det felet kändes mer som ett koncentrationsfel.Nu är det lunch och avslutningsfika och sedan åker var och en hem till sig. Eleverna får lämna sina hundar till instruktören för att återförenas på hemorten imorgon. Jag som bara har någon mil hem åker med instruktören och behöver inte skiljas från hunden.

15:35: Nu är jag och Flinga hemma igen! Efter lunch drack vi avslutningskaffe. Även om man vill hem och börja köra i ens vanliga miljö känns det lite vemodigt som alltid. Några man träffat igen eller lärt känna på nytt som var trevliga, och sedan framför allt miljön och maten.

Efter att alla sagt hejdå packade jag ihop mitt röriga rum, betalade notan i baren och satt en stund i solen och pratade med några deltagare som fortfarande var kvar. När några instruktörer monterade ner hinderbanan rastade jag Flinga en sista gång innan vi lastade in oss i bilen för att åka hem.

Väl hemma träffade Flinga vår privata hund Ella utanför innan vi gick in och lät henne undersöka sitt nya hem.

16:44: Instruktören har givit sig av för att checka in på sitt hotell och installera sig i nästa logement för en vecka framöver. Flinga har vandrat lite här hemma men ligger nu i sin korg och försöker koppla av men det händer rätt mycket runt omkring här jämfört med det lugn som omgivit oss under vilopauserna nu en vecka när det bara varit hon och jag. Den minsta skriker och kastar grejer och det måste vara en rejäl omställning men en verklighet att vänja sig vid. Kl18 kommer instruktören tillbaka för att börja titta på rastplatser och vägar dit och gå de sträckorna först i koppel och senare ikväll låta henne jobba. Först går vi nog utan hund för att välja vägar först så att man inte går och vänjer in fel vägar.

21:39: Nu har vi avslutat för idag. Det blev först en promenad utan hund i närområdet och som jag redan konstaterat finns det tunt med rastplatser där man inte behöver plocka upp bajset. Vi har åtminstone hittat en kortare sträcka som får duga framöver. Därefter gjorde vi svängen med hund och tog sedan en planeringsfika för att lägga upp struktur för de första dagarna hemma. Vi måste ju hålla upp fikatakten som vi är vana vid från Almåsa =)

Kl21 gick vi kvällens sista rastrunda och nu är det således slut idag. Imorgon börjar vi titta på vägen till och från jobbet.

23:49: Nu försöker vi göra kväll här men då dök ett nytt problem upp. Den hund vi redan har, Ella, verkar inte vara helt nöjd med förändringen som skett i hennes hem. Att Flinga som är ny i familjen vandrar omkring är ju inte så märkligt. Jag har fått gå flera gånger och lägga henne i bädden för att hon ska förstå att det är hennes nya sovplats. Det kommer nog ta sin tid men korgen är den samma som senaste veckan så att hon åtminstone känner igen den.

Ella däremot sitter i sin korg och ser olycklig ut, hänger med huvudet och svansen och vid ett tillfälle tidigare ikväll lämnade gemenskapen och gick ner på undervåningen och lade sig bredvid mattes tomma stol. Matte gick givetvis och hämtade henne för att hon inte ska känna sig utstött ur flocken men jag tror nog vi ska fråga min instruktör om råd imorgon.

Dels vill jag veta hur jag ska förhålla mig till Ella som egentligen är mattes hund redan sedan tidigare och jag behöver ju lägga min energi på Flinga.

Men jag antar att det ger sig om några dagar när de fått vänja sig vid varandra. Allting tar sin tid och för Flinga är det ett nytt hem, nya människor och platser, ett helt nytt liv. För oss andra inklusive Ella är det en ny individ som ska få sin givna plats i flocken. Gäller bara att göra det så bra som möjligt.

23:54: Nu har Flinga nog förstått att det är i korgen hon ska sova. Trots att hon är uppe och tar några varv återvänder hon nu till korgen självmant. Kanske kan jag blunda lite nu så man är alert när klockan ringer om 6,5 timmar…

[tags]Ledarhund, Ledarhundar, Hund, Hundar, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Funktionshinder, Funktionshindrade, Tillgänglighet, Labrador, Labrador Retriever, Schäfer, Golden Retriever, Storpudel, Kungspudel, Synskadades Riksförbund, SRF, Hundinstruktör, Almåsa, Almåsa Konferens[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.