Strukturerat våra VHS-filmer del I

Nu har arbetet med att digitalisera våra VHS-filmer påbörjats. Jag har äntligen hittat en bra och enkel teknisk lösning som inte gör processen så svår.

Under åren har jag testat ett och annat videokort, både instickskort och USB-varianter och ett antal mjukvaror. Men det har aldrig gått att få riktigt bra. Antingen har mjukvaran varit dålig, både rent allmänt och för mig som synskadad med skärmläsare, eller så har resultatet inte gått att få i det format jag velat och en efterföljande och tidsödande konvertering varit nödvändig.

Men en Elgato Video Capture löste äntligen problemet! Ett USB-anslutet videokort med analoga ingångar för composit video, S-video och ljud samt en väldigt enkel och lätthanterlig programvara som även fungerar utmärkt med skärmläsaren VoiceOver i Mac.

Digitaliseringen av en analog videokälla är väldigt enkel. Först anger man filmens namn och ungefärliga längd. Det senare är mest nödvändigt om man vill ha automatiskt stopp av inspelningen när filmen är slut så att man slipper sitta och bevaka inspelningen. Därefter får man välja bildkälla och ljudkälla och slutligen starta inspelningen och trycka på uppspelning på videokällan. Källan kan vara vilken analog enhet som helst, i vårt fall en vanlig VHS-bandspelare men också en kamera, TV-box eller liknande.

När konverteringen är färdig får man möjlighet att putsa början och slutet på filmen för att ta bort eventuellt tomt utrymme och när det är klart kan filmen publiceras bland annat på Youtube direkt från programmet eller, vilket är mer aktuellt och en klar favorit för mig, läggas in direkt i iTunes-biblioteket. Så mycket enklare och smidigare än så kan det knappast bli!

Tyvärr ligger merparten av våra VHS-filmer i vår
översvämmade källare, men ett tiotal filmer fanns uppe i lägenheten och de är jag snart klar med. Nere i källaren finns film jag flera gånger känt sug efter att se men det har inte gått för att de legat undanstädade och för att formatet är allmänt bökigt. Nu kommer de snart finnas där tillsammans med alla rippade DVD-filmer i iTunes-biblioteket och kan ses på i telefonen, på datorn eller på TVn med Apple TV.

[tags]Film, DVD, Video, VHS, Rippa, Rippa Dvd, Rippa VHS, Digitalisera, Apple, Mac, iTunes, Apple Tv, AppleTv, TV, Hemmabio, Skärmläsare, VoiceOver, Elgato, Macoteket[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.