Vårrusta båten del III

Idag har vi återvänt till båten, rustade till tänderna med slangar, kopplingar och nytt bränsle. Jag lyckas med min kamrats hjälp hitta en närbelägen vattenpost och en lång vattenslang så att vi kan fylla oljefattet med färskvatten för kylning. Jag monterade nya bränsleslangen, batteri och sugslang för kylvatten medan min kamrat tankade i ett 30-tal liter bränsle.

Det tog någon minuts nötande för att motorn skulle suga fram nytt bränsle, fylla vattenavskiljare och bränslefilter, därefter gick den igång direkt! Mullret av 5,7-liters V8 fyllde nejden och den var en hjuvlig musik blandad med fågelsång och vågskvalp från havet intill!

Motorn fick gå ca 20 minuter och då hade den kommit upp i lite temperatur samt sugit i sig ca 200 liter färskvatten och tunnan var tom. Det var nog för mig för att konstatera att allt gick och lät normalt och allt var tätt och helt. Jag fyllde på en skvätt olja, men mest för att bli av med en slatt i en dunk. Både olja och oljefilter ska ändå bytas sen när båten är i sjön så den kan köras rejält varm.

Nu återstår bara en ganska ordentlig städinsats av båten utvändigt och invändigt. Vaxningen från förra året gjorde den fortfarande blank och fin i skrovet men resten var en katastrof :) Jag känner mig lite ledsen för mitt slitna kapell och lite misshandlade kapellbågar som jag eller en framtida ägare måste åtgärda. Kapellet måste ganska akut få några sömmar lagade vilket hade varit bra att fixa under vinterhalvåret… :)

Idag var det ännu mindre båtar runt min båt men fortfarande satt inte drevet på plats. Det är varvets åttagande innan jag kan flytta på mig och stressen att komma på vart och hur ökar. Tillfällig båtplats går alltid att fixa men ska jag ha kvar båten måste en bra permanent sommar- och vinterlösning uppenbara sig, annars närmar sig mitt båtägande sitt slut.

Man kan säga att det känns ganska tungt, ganska mycket tyngre än mycket annat. Detta är mitt absolut största intresse och hur ersätter man ett sådant och med vad? Att tvingas erkänna sig besegrad är inte någon skön känsla. Att andra säger ”ja men det här med båt är ändå inget bra om man inte ser” är ensak, men att känna samma sak själv förvärrar det hela.

Under hösten letade jag efter ett passande garage att kunna ha båten i. Jag vet inte vad jag förväntade mig egentligen. Något stort och bra som rymmer en 22 fots motorbåt, tillgång till el och vatten som ligger tillgängligt och samtidigt inte kostar 10000kr i månaden?

Just nu känns min egenskap att aldrig ge upp som en svaghet. Istället för att lägga ner förhoppningarna och letandet fortsätter jag leta efter lösningar. Hade man varit gjord av pengar hade jag kunnat köpa mig både hjälp med underhåll och förvaring och frakt för att kompensera det jag inte kan för att jag inte ser, men så ser det ju inte riktigt ut.

Och tänker jag att, ok jag säljer båten, så dyker genast argumentet upp att, jag kan ju alltid köpa en mindre båt. Kan inte bara någon be mig att ge upp, säga åt mig att ägna mig åt mina datorer och sådant som jag möjligen klarar av istället? ”Vill du åka båt, ta för helvete Waxholmsbåten!” Ändå önskar jag så det värker, att någon ska ringa och säga ”du hej, jag har ett stort kallgarage som bara står, det kan du få hyra till en rimlig peng” och så vore stora problem lösta.

Snart är det helg igen. Då ska jag ut igen för att påbörja städningen. Jag såg att fukten gjort att några luckor också behöver lackas om. Sitter drevet på plats då så är det dags. Men om jag tvingas sälja båten, lovar jag att tanka den full, 120 liter och sen ska här köras båt tills den bara går på ångorna. Just det tror jag blir lätt att hitta medhjälpare till :)

Slutligen vill jag avsluta denna lite vemodiga text med att ändå tacka mina vänner som ställer upp. Särskilt Frans som funnits med sedan barndomen som skjutsat, bockat kapellbågar, burit virke, snickrat, åkt med mig runt till butiker och letat tillbehör! Jag har förvisso fått äran att hjälpa ganska mycket tillbaka, men mestadels fått återgälda med middagar, pilsner och en tankad bil.

[tags]Windy, Windy 22, Båt, Båtar, Båtliv, Båtplats, Båtmotor, Båtmotorer, V8, Marina, Varv[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.